18.12.2003

Roselli by rád vypovídal v kauze obviněných manažerů Union banky

OSTRAVA 18. prosince (ČTK) – Italský finančník Giuseppe Roselli by rád vypovídal v kauze tří bývalých vrcholných představitelů zkrachovalé ostravské Union banky, které policie v pondělí obvinila z poskytnutí rizikového úvěru v hodnotě 140 milionů korun. Roselli to dnes uvedl ve svém tiskovém prohlášení. Úvěr v roce 2002 údajně získala společnost Triton, kterou Roselli na základě plné moci zastupoval. Ital se později stal předsedou představenstva společnosti Union Group, přes kterou tak ovládl peněžní ústav.

"Celá transakce by mohla být vysvětlena v průběhu několika hodin. Všichni, policií počínaje a konkurzní správkyní konče, vědí, jakým způsobem mě mohou kontaktovat," píše Roselli.

Alexandr Dadam z ostravské pobočky vrchního státního zastupitelství ČTK řekl, že policie by Roselliho ráda kontaktovala a vyslechla. "Otázkou jen zůstává, kam jej máme obeslat. Až to budeme vědět, tak to uděláme," uvedl státní zástupce. Odmítl spekulace, že by policie chtěla italského podnikatele v souvislosti s úvěrem obvinit. Nechtěl ani specifikovat, v čem je výpověď Roselliho v současné době podstatná. "Nechceme zveřejnit podrobnosti prověřované transakce," uvedl pouze.

Roselli, kterého počátkem dubna po krachu Union banky údajně unesli tři podnikatelé z Příbramska a den drželi na neznámém místě, tvrdí, že ministerstvu vnitra už dvakrát nabídl svůj návrat do Česka. Má ale obavy o svou bezpečnost a žádá policii o ochranu. "Po mém únosu, který dosud není uspokojivě vyšetřen, se snad nikdo nediví, že se do ČR nechci vrátit, aniž by mi české orgány zajistily bezpečnost," informoval.

V kauze sporného úvěru policisté z porušování povinností při správě cizího majetku obvinili předsedu představenstva a bývalého generálního ředitele peněžního ústavu Tomáše Seidlera. Společně s ním obvinění čelí i místopředsedkyně představenstva Alena Pejčochová a bývalý člen představenstva a ředitel pro obchod Tomáš Michal. "Necítím se vinen. Odmítám ale cokoliv komentovat," řekl ČTK Seidler.

Kriminalisté nyní prošetřují, zda obvinění manažeři věděli, že firma úvěr nesplatí, a byli si tak vědomi jeho rizikovosti. Společnost Triton podle České televize ručila za úvěr svým majetkem a majetkem příbramské firmy Ortas, která však již předtím zastavila svůj majetek ve prospěch jiných věřitelů, a Triton úvěr bance nikdy nesplatil.

V souvislosti s krachem Union banky specialisté z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality prošetřují celkem 39 trestních oznámení na vedení banky. Drobní vkladatelé jich podali 32, po jednom oznámení podali akcionář banky, Česká národní banka a anonym. Na další čtyři upozornila správkyně konkurzní podstaty Michala Huserová. Jeden podnět policii podala i firma Invesmart, která loni v květnu banku ovládla, když koupila 70 procent akcií Union banky od Union Group za 2,833 miliardy korun. Představitelům italské společnosti se nelíbilo prohlášení konkurzu na Union banku.

Ostravský finanční ústav zbankrotoval koncem května a uvízly v něm vklady 130.000 klientů. K soudu přihlásilo 75.000 věřitelů pohledávky za 17,2 miliardy korun. V ostravské bance zbyl majetek za více než osm miliard korun.

Zdroj: ČTK