30.12.2003

Racocha: Krach UB patrně završil transformaci bankovního sektoru

Transformace bankovního sektoru v Česku definitivně skončila. Letošní krachy Union banky a Plzeňské banky jsou tak zřejmě poslední případy, ve kterých hrály roli problémy z minulosti, řekl člen bankovní rady centrální banky Pavel Racocha.

Podle některých odhadů dal stát na záchranu domácích bank kolem 300 miliard korun. V některých případech, například v kauze IPB, ještě další miliardy může platit. "Letošní rok lze označit za rok významné stabilizace bankovního trhu v ČR," uvedl Racocha. Rozhodující banky jsou již v rukou zahraničních vlastníků, kteří přivedli nový schopný management a zkušenosti s řízením bank, dodal.

Krachy Union banky a Plzeňské banky sice mají podle Racochy jiné příčiny, jsou ale oba důsledkem vývoje v minulosti. "Plzeňská banka několik let čekala na rozhodnutí soudu," řekl. V případě Union banky se pak ukázalo, že český bankovní trh je již vyspělý, protože v něm dlouhodobě nemohla přežít banka se špatným řízením, uvedl Racocha. Podobné případy se navíc již s největší pravděpodobností nebudou opakovat. "Nejsem si vědom žádného případu u existující banky, která by měla z minulosti nějakého kostlivce ve skříni. Nejsem si vědom hrozby rizika nějakého nového případu," uvedl. Je však možné, že problémy bank v minulosti budou dál vystupovat u policejních vyšetřování, soudních řízení či arbitráží, dodal.

Na českém bankovním trhu nyní působí 35 bank a stavebních spořitelen, z toho je zhruba polovina v zahraničních rukou. Většinu trhu ovládá tzv. silná trojka, Česká spořitelna, ČSOB a Komerční banka.

Větší zájem o malé a střední podniky

České banky se po drobných klientech budou v příštím roce více zajímat o malé a střední podniky, řekl dále Racocha. Malé a střední podniky mají oproti firmám se zahraniční účastí nevýhodu v tom, že jsou do velké míry závislé na financování od domácích bank. "Nemohou vydávat dluhopisy, nemají přístup na zahraniční bankovní trhy. Potřebují tedy být obslouženi bankou, která zná zdejší prostředí," uvedl Racocha. Podle něj tak není pravděpodobné, že by tuto mezeru na trhu využily po vstupu do EU zahraniční banky, které by domácím ústavům mohly více konkurovat. "Toto je práce, kterou za české banky nikdo neudělá," dodal.

Menší firmy byly ještě v polovině 90. let pro banky, které lovily především velké klienty, nezajímavé. V poslední době ale banky přicházejí s novými nabídkami, poskytnuté úvěry rostou o desítky procent. Změnu již zaznamenali i samotní drobní podnikatelé, kterých je přes 400 tisíc. To však podle Racochy neznamená, že by peněžní ústavy nějak ztratily zájem o drobné klienty. Podle něj i v příštím roce se bude zvyšovat úvěrování domácností, i když zřejmě pomaleji než letos. Banky se budou snažit oslovit nové klienty, nabídnout nové služby a produkty. "Domnívám se, že příští rok bude po obchodní stránce velmi hektický," řekl Racocha.

Zdroj: Právo