4.2.2004

Další obchod banky šetří policie

Správkyně: Union banka dala majitelům z Invesmartu 35 milionů korun asi zadarmo

Konkurzní správkyně Union banky podala další trestní oznámení na předchozí vedení banky. Policie má prošetřit okolnosti, za nichž z banky zmizelo 35 milionů korun.

Ostrava – Podnětů k vyšetření transakcí, při nichž z ostravské Union banky utíkal majetek, na policii přibývá.

Konkurzní správkyně Michaela Huserová se nedávno obrátila na policii s dalším podnětem. Chce prošetřit, proč banka zaplatila těsně před tím, než zmrazila vklady a přestala obchodovat, pětatřicet milionů korun italské investiční společnosti Invesmart. Ta v té době Union banku ovládala.

Za převod peněz pouhé dva týdny před zavřením poboček je odpovědný bývalý ředitel Union banky Radovan Vávra. „Trestní oznámení je podané na jeho osobu,“ uvedl zdroj z banky, který si nepřeje být jmenován. Vávrovo stanovisko se včera nepodařilo získat. Muž, který si pěstuje image „nejlepšího českého bankéře,“ nezvedal telefon.

Invesmart peníze inkasoval oficiálně za náklady, které mu vznikly při ovládnutí Union banky. Správkyně konkursní podstaty ale tvrdí, že nenašla žádný důkaz o nějaké konkrétní činnosti, kterou by Invesmart pro Union banku provedl. „Došli jsme k závěru, že peníze byly převedeny, aniž by za ně byla provedena nějaká práce či služba ve prospěch banky,“ říká mluvčí správkyně Huserové Robert Korselt.

Platba pro Invesmart měla být přitom ještě vyšší: původně měl dostat 65 miliónů korun. Podle konkurzní správy to byl právě Vávra, kdo platbu obhajoval: „Na mimořádné valné hromadě v prosinci 2002 řekl, že se jedná o účelně vynaložené náklady,“ říká Korselt.

Vávrův předchůdce Tomáš Seidler a dva jeho další kolegové z vedení banky přitom už od prosince čelí obvinění z trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku. Jsou odpovědni za ztrátový úvěr, který banka poskytla firmě, napojené na Itala Giuseppe Roselliho. Ten tehdy šéfoval mateřské firmě banky, společnosti Union Group. Kvůli hospodaření banky policie šetří už téměř padesát trestních oznámení. Většinu jich podali klienti banky, několik podnětů na policii poslala Česká národní banka, zhruba pět jich podala konkurzní správa.

Příklady obchodů banky, jež vyšetřuje policie

* stočtyřicetimilionový úvěr pro firmu Triton, napojenou na šéfa představenstva Union Group Roselliho
* úvěr pro firmu Quonex Real podnikatele Petra Kellovského (dokumentace k úvěru se ztratila)
* platbu devíti milionů dolarů na účet firmy Daventree Trustees (peníze odešly po zavření poboček, kdy banka už jiným partnerům neplatila)
* nestandardní obchody se směnkami, jež ručí úvěry Union banky

Zdroj: MF Dnes