6.2.2004

Do soutěže o pobočky Union banky se přihlásili čtyři zájemci

OSTRAVA 6. února (ČTK) – Celkem čtyři zájemci se přihlásili do soutěže na prodej poboček po zkrachovalé Union bance. ČTK to dnes řekl mluvčí banky Robert Korselt. Do prodeje 24 poboček, o kterém rozhodl věřitelský výbor banky loni v prosinci, je zahrnuta i budova ostravského ústředí. Věřitelé předpokládají, že prodejem získají nejméně 128 milionů korun. Prodej všech poboček banky, kterých je po celé České republice 91, by pak podle dřívějších odhadů mohl vynést 500 až 700 milionů korun.

Korselt doplnil, že všichni zájemci se přihlásili dnes. "Podobný ohlas jsme očekávali. Notářka přijala čtyři obálky. Zatím netušíme, zda jde ve všech případech o seriozní nabídky. Někdo klidně mohl do obálky vložit složené noviny," uvedl mluvčí.

Podle něj uzavřené obálky přes víkend zůstanou u notářky a v pondělí je správkyně konkurzní podstaty společně s notářkou a členy věřitelského výboru otevřou. Pak vyberou tu nejlepší.

Ještě před uzavřením byla soutěž zpochybněna. Podle dnešního vydání Lidových novin totiž jeden z účastníků tvrdí, že výběr je zmanipulovaný ve prospěch jednoho z uchazečů, jímž je údajně finanční skupina J&T. Ta však nařčení odmítá s tím, že se soutěže neúčastní, řekl deníku mluvčí J&T Petr Málek.

Nejmenovanému účastníkovi soutěže se nelíbí, že správkyně požadovala jistinu 128 milionů korun, což se prý rovná minimální ceně požadované za nemovitosti. "Většinou se (jistina) pohybuje od deseti do 30 procent," tvrdí jeho zástupce.

Zpochybnil také dobu trvání soutěže a čas, který měli zájemci na prostudování informací. Soutěž trvala jen 15 dní a přístup do data roomu měli investoři 11 dní. Také požadovaná cena je údajně nízká a nejnižší nabídka představuje 128 milionů korun. Znalec nemovitosti ocenil na dvojnásobek.

Banka však s výhradami nesouhlasí. "Sama soutěž trvala tři týdny, ale o záměru prodávat nemovitosti v celkové hodnotě stamilionů korun se vědělo nejméně měsíc a půl předem," řekl Korselt. Ani minimální cenu nepovažuje za nízkou. "Je to opravdu jen minimální cena, kterou navíc schválil věřitelský výbor," uvedl a vyloučil, že je soutěž upravena na míru jednomu zájemci.

Zdroj: ČTK