2.3.2004

Kauza Union banky: policie nenašla viníka

Kriminalisté odložili v minulých dnech trestní oznámení, která se týkají krachu Union banky

Kdo ztratil dokumenty? Policie prověřila podezřelé pracovníky Union banky, pachatele se jí však odhalit nepodařilo.

PRAHA – Policie má na stole desítky trestních oznámení, která se týkají krachu Union banky. V uplynulém měsíci uzavřela prověřování dvou z nich – obě skončila odložením.

Na základě podnětu správkyně konkursní podstaty UB se policie zabývala ztrátou úvěrové dokumentace a zajišťovacích směnek peněžního ústavu s předpokládanou škodou 150 milionů korun. "Nepodařilo se zjistit, kdo to udělal, proto musela být věc odložena," sdělil LN žalobce odboru specializovaného na nejzávažnější hospodářskou kriminalitu.

Podezřelými byli dva pracovníci banky – nešlo o nikoho z vedení – kteří podle zjištění policie měli materiály v ruce jako poslední. "Problém byl v tom, že jeden předával dokumentaci druhému a není jasné, o jaký rozsah materiálů šlo," řekl státní zástupce. Není také vyloučeno, že se na zmizení důležitých listin podílel ještě někdo další.

Výběr vkladů byl v pořádku

Odložením, které posvětil i žalobce, skončilo také oznámení České národní banky, které se týkalo výběrů vkladů. Detektivové se zajímali o výběry učiněné kolem kritického 21. února 2003, kdy byly uzavřeny pobočky banky. Zvláštní pozornosti byly hodny hlavně peněžní transakce provedené osobami s tzv. zvláštním vztahem k bance. Jsou to například šéfové banky a jejich rodinní příslušníci, kteří mohli mít nadstandardní neveřejné informace o nepříznivém stavu banky. "Zjistili jsme, že zde není žádný trestný čin. Provedeny byly podrobné analýzy pohybu na účtech a zjistilo se, že je vše v pořádku," uvedl žalobce. "Nepodařilo se prokázat, že by některé výběry byly učiněny osobami s vědomím, že banka jde do krachu," dodal. V opačném případě by to byla velice významná skutečnost, která by opravňovala podezření z trestného činu. Nejpravděpodobněji by šlo o porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Již v listopadu policejní složky odložily trestní oznámení vlastníka UB, společnosti Invesmart. V něm se naznačovalo, že k uzavření poboček došlo neoprávněně. "Policie zjistila, že nejde o trestný čin," informoval státní zástupce.

V souvislosti s kauzou UB kriminalisté prověřovali celkem 13 skutků. Zmíněné tři skončily odložením a v jednom případě padlo obvinění. "Nyní se řeší devět skutků," konstatoval státní zástupce, který odmítl upřesnit, jakých transakcí se týkají. Jedna kauza se vztahuje k asi dvěma desítkám trestních oznámení (stále jich přibývá) podaných drobnými vkladateli, kteří krachem banky přišli o své úspory.

Trestní stíhání bylo prozatím zahájeno proti trojici někdejších vrcholných představitelů UB. Jde o předsedu představenstva a bývalého generálního ředitele peněžního ústavu Tomáše Seidlera, místopředsedkyni představenstva Alenu Pejčochovou a bývalého člena představenstva a ředitele pro obchod Tomáše Michala. Od poloviny loňského prosince čelí obvinění z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Stíháni jsou za to, že v roce 2002 poskytli pro banku rizikový úvěr 140 milionů korun osobě se zvláštním vztahem k bance.

Zdroj: Lidové noviny