19.3.2004

Union banka chce vyplatit přes 30 procent výnosu z konkurzu

OSTRAVA 19. března (ČTK) – Podle současného odhadu výnosů z konkurzu by věřitelé Union banky mohli dostat více než 30 procent toho, o co přišli. ČTK to dnes řekl mluvčí banky Oldřich Babický. Podle něj se na účty zkrachovalé banky po devíti měsících od prohlášení konkurzu vrátily 4,25 miliardy korun. Další peníze by banka měla získat z prodeje pohledávek, který chce brzy zahájit. První peníze by věřitelé banky mohli dostat do dvou let.

"Průměrná výtěžnost konkurzů v tuzemsku se pohybuje okolo tří až pěti procent. Konkurz v Union bance navíc nekončí a správkyně má ještě stále co prodávat," poznamenal Babický. Dosud podle něj vymohl konkurzní tým zhruba deset tisíc pohledávek. Do banky se tak vrátila čtvrtina pohledávek z 1400 firemních půjček a polovina pohledávek od 16,5 tisíce drobných klientů.

Z majetku banky Huserová prodala za 12 milionů korun zlínskou dceřinou firmu CDZ. Další miliony vynesl prodej části vybavení poboček, nábytku, obrazů a uměleckých děl a vozového parku. Jeden z největších majetků banky představuje pobočková síť. Její prodej ale správkyně zrušila, protože za ni zájemci nabízeli málo.

Konkurzní podstatu chce správkyně zvýšit o 350 milionů korun z takzvaných Duckého směnek, které se snaží získat v mezinárodním sporu se Slovenskou republikou. Největšího dlužníka, společnost Invesmart B.V., která předloni v květnu Union banku ovládla, chce Huserová poslat v Nizozemsku do konkurzu. Invesmart bance dluží více než 2,7 miliardy korun za transakce s akciemi a pohledávkami, které uskutečnil před jejím krachem.

Konkurz ostravské banky je podle Babického největší v České republice a věřitelů je v něm 130 tisíc, z nichž 77 tisíc se o své pohledávky přihlásilo. Celkové dluhy Union banky dosahují 17,7 miliardy korun. Největším věřitelem je Fond pojištění vkladů, který za banku vyplatil část jejích závazků ke střadatelům a má vůči bance pohledávku 12,5 miliardy korun.

Zdroj: ČTK