17.3.2004

Obrazy banky vynesly pět milionů

V dražbě uměleckých děl likvidované Union Banky byly i skvosty českého malířství

Zlatým hřebem první aukce uměleckých děl Union Banky byl obraz českého malíře Antonína Slavíčka. Odhadní cena byla dvě stě tisíc, prodal se za čtyři sta šedesát tisíc.

Ostrava – Možná naposledy přilákalo sídlo zkrachovalé Union Banky v centru Ostravy movité lidi. Tentokrát nepřišli kvůli úvěrům, ale kvůli umění. Správce konkurzní podstaty Union banky Michaela Huserová rozhodla o dražbě uměleckých děl, která banka shromáždila ve svých reprezentativních prostorách.

K nejatraktivnějším z bezmála sto čtyřiceti položek aukce patřil obraz slavného českého krajináře Antonína Slavíčka. Zájem vzbudila krajina Oldřicha Blažíčka, za kterou dal mladý dražitel čtyři sta dvacet tisíc korun, olej Jana Baucha vynesl tři sta sedmdesát tisíc korun. Konkurzní podstatu banky zvýšily i drobné věci dalších slavných autorů jako například Františka Drtikola. "Mnohé z těchto obrazů byly v Bankovním domě Skala, který Union Banka převzala. Některé byly v kancelářích manažerů," řekl mluvčí Union Banky Oldřich Babický. Banka získala ve včerejší aukci pět a čtvrt milionu korun, i když prodala jen osmnáct ze sto čtyřiceti předmětů. Součet odhadních cen všech dražených položek lehce přesahoval čtyři miliony.

Sběratelé umění byli zklamáni, že na rozdíl od jiných aukcí umění neměli možnost předměty při dražbě vidět. Mohli si je prohlédnout dříve. Při samotné aukci vybírali pouze podle katalogu. Organizátoři navíc promítali fotografie děl diaprojektorem na plátno osvětlené sluncem. "Je to diletantsky zorganizováno. Navíc posudky nejsou od renomovaných kunsthistoriků. Jsou tady ale vedle průměrných i špičková díla. Velmi se mi líbí Blažíček," uvedl Karel Orság z Olomouce. "Tato aukce se lišila od jiných aukcí uměleckých děl, neboť konkurzní správkyně striktně dbala na zákon. Je ale s výsledkem spokojená a navrhne postup při prodeji zbývajících děl," informoval Babický.

Zdroj: MF Dnes