13.4.2004

Správkyně Union banky údajně čelí vyhrožování a vydírání

OSTRAVA 13. dubna (ČTK) – Vydírání a vyhrožování údajně čelí správkyně konkurzní podstaty zkrachovalé Union banky Michaela Huserová. "Na pevnou linku do její kanceláře někdo telefonoval. Tvrdil, že všechny postřílí a poslední kulku si nechá pro sebe," řekl dnes ČTK mluvčí správkyně Oldřich Babický. Dodal, že nátlak může souviset s vymáháním pohledávek, které měly vůči bance různé společnosti. Správkyně podle něj v souvislosti s vydíráním podala trestní oznámení. Vyjádření policie se ČTK nepodařilo získat.

V případě anonymního telefonátu správkyně pouze policii informovala. Trestní oznámení podala na skupinu lidí, kteří se ji údajně pokusili vydírat. "Koncem minulého týdne oznámení převzalo ostravské okresní státní zastupitelství. Je směřováno proti konkrétním lidem. Bližší podrobnosti ale nesmím zveřejnit," řekl Babický. Vyjádření státního zastupitelství se ČTK rovněž nepodařilo získat.

Babický také uvedl, že vydírání čelí i další dva členové týmu správkyně. Údajně měli být zdiskreditováni řadou materiálů, které podle mluvčího obsahují nepravdivé údaje o jejich údajné vazbě na banky v takzvaných daňových rájích.

Atmosféra se podle Babického vyhrotila v posledních dvou týdnech po zveřejnění informací o zpeněžování majetku a vymáhání pohledávek Union banky. "Na účtech banky se v hotovosti sešlo už přes čtyři miliardy korun. To může být, vedle exekucí na majetek dlužníků banky, jeden z důvodů, proč se objevily anonymní výhrůžky odstranění správkyně, a to jak hrozba fyzické likvidace, tak nátlak na odstoupení nebo odvolání," míní Babický.

V únoru 2003 Union banka uzavřela pobočky. Centrální banka ji v květnu poslala do likvidace, následně byl na banku prohlášen konkurz.

Zdroj: ČTK