13.4.2004

Správkyni Union banky pohrozili zastřelením, policie šetří i další pokusy o nátlak

OSTRAVA (13. dubna 2004) – Správkyně konkursní podstaty Michaela Huserová je ohrožována. Neznámý pachatel jí před několika dny pohrozil zastřelením. Do kanceláře správkyně v Union bance navíc jeden z věřitelů tohoto zkrachovalého finančního ústavu doručil také písemnosti, které dokládají snahu o vydírání správkyně. Delší dobu M. Huserová rovněž zaznamenává nátlak na členy svého týmu, dva z pěti členů jsou vydíráni.

Atmosféra se vyhrotila zejména poté, co správa konkursní podstaty v posledních dvou týdnech zveřejnila v denním tisku informace o úspěšném zpeněžování majetku a vymáhání pohledávek Union banky. Na účtech banky se v hotovosti sešlo už přes čtyři a čtvrt miliardy korun. To může být, vedle exekucí na majetek dlužníků banky, jedním z důvodů, proč se objevily anonymní výhrůžky odstranění správkyně, a to jak hrozba fyzické likvidace tak nátlak na odstoupení nebo odvolání.

Správa konkursní podstaty tímto opakovaně upozorňuje na to, že Union banka, a.s. „v likvidaci“, stále vyžaduje od dlužníků splacení všech jejich závazků na účet Union banky vedený u ING Bank. Toto stanovisko je neměnné a nemohou je zvrátit žádné výhrůžky.

Správkyně konkursní podstaty podala v souvislosti s výhrůžkami v těchto dnech trestní oznámení a upozornila policii také na anonymní hrozbu zastřelením. Nezávisle na tom Policie ČR v Ostravě šetří i případy vydírání dvou členů konkursního týmu, kteří měli být zdiskreditováni zinscenovanou řadou materiálů, jež obsahují nepravdivé údaje o jejich údajné vazbě na banky v tzv. daňových rájích.

Tým konkursní správkyně dosud vymohl zhruba deset tisíc pohledávek. Do banky tak vrátil čtvrtinu z pohledávek, které vyplynuly z původních půjček 14 stovkám firemních klientů a polovinu z počtu pohledávek plynoucích z toho, co si vypůjčilo a přestalo splácet 16,5 tisíce drobných dlužníků. Pokračuje rovněž prodej zpeněžitelného majetku. Z něj se dosud prodala mimo jiné dceřiná společnost CDZ zabývající se celními deklaracemi, dále 80 procent z vybavení pražské pobočky Union banky v Helénské ulici, stovky položek movitých věcí, jako jsou auta nebo vybavení kanceláří, a rovněž prvních 118 kusů uměleckých předmětů z bankovních poboček.

Mimo to správa konkursní podstaty v Union bance činí právní kroky, aby získala 2,7 miliardy korun, které ústavu dluží Invesmart B.V., a vede mezinárodní soudní spor se Slovenskou republikou o tzv. Duckého směnky v hodnotě 350 milionů korun.

Konkursní správkyně podala od konce května 2003, kdy ji Krajský soud v Ostravě ustavil do role správce konkursní podstaty, zatím osm trestních oznámení, vesměs kvůli poškozování věřitelů, chybějící dokumentaci a pokusům o podvod. První podnět k trestnímu stíhání podala správkyně už 27. srpna 2003.