12.5.2004

Union banka prodá balík pohledávek za drobnými klienty

OSTRAVA (12. května 2004) – Členové věřitelského výboru Union banky na svém včerejším jednání vyslovili souhlas s prodejem nepodnikatelského úvěrového portfolia (drobní klienti). Jde o pohledávky banky z poskytnutých spotřebitelských úvěrů fyzickým osobám a o pohledávky ze záporných zůstatků na účtech, a to jak povolených, tak i těch nepovolených, které vznikly například výběrem z bankomatu.

Ke dni prohlášení konkursu, tedy k 28. květnu loňského roku, Union banka evidovala přes 16 tisíc těchto případů v objemu téměř 350 miliónů korun. Za dobu konkursu se aktivním přístupem podařilo dosáhnout inkasa z vymáhání přes 216 miliónů korun (včetně úroků a sankčních poplatků). Nejvýraznější inkaso bylo spojeno s možností odpuštění části dluhu v měsících září, říjnu a listopadu loňského roku. V polovině dubna tak zůstalo v retailovém portfoliu Union banky celkem 10,5 tisíce těchto obchodních případů.

Podle správkyně konkursní podstaty Michaely Huserové je další správa a vymáhání retailových pohledávek nákladná. Věřitelé souhlasili s přímým prodejem s tím, že jednání s potenciálními kupci bude zahájeno v nejbližší době.

Věřitelský výbor se včera rovněž seznámil se stavem přihlášek pohledávek věřitelů do konkursního řízení. Podle údajů k 26. dubnu 2004 dosáhl celkový počet přihlášek pohledávek věřitelů do konkursního řízení 75 966. V prvním přezkumném jednání konaném 9. února bylo zařazeno na seznam pohledávek a přezkoumáno celkem 67 323 přihlášek, z toho 67 322 bylo zjištěno v plné výši a 1 přihláška byla věřitelem popřena v plné výši. Z evidence bylo vyřazeno, zrušeno nebo vzato zpět 1056 přihlášek, v dalších přezkumných jednáních tedy zbývá přezkoumat 7 587 přihlášek pohledávek. Ve druhém přezkumném jednání, které se uskuteční 28. června, se počítá s přezkoumáním zhruba 4,5 tisíc přihlášek.

Konkursní správkyně Huserová věřitele také informovala o průběhu prodeje korporátních pohledávek. Veřejná obchodní soutěž na prodej prvního balíku pohledávek byla vyhlášená již 3. května a zájemci se nyní seznamují v dataroomech s detaily. V pořadí druhá soutěž bude vyhlášená v pondělí.