6.5.2004

UB má na účtech 4,7 miliardy

Hotovost na účtech zkrachovalé Union banky (UB) dosáhla zrhuba 4,7 miliardy korun. Oznámil to její mluvčí Oldřich Babický. Konkursní správkyně UB Michaela Huserová už dříve oznámila, že výnos z konkursu by měl přesáhnout 30 procent.

"Významnou hotovost přinesla poprvé také realizace zástavy cenných papírů. UB měla přes 114 tisíc kusů akcií společnosti ISPAT Nová huť jako zástavu za úvěr poskytnutý společnosti Petrcíle. Prodej akcií v zástavě nyní navýšil hotovost na účtech Union banky o téměř 70 mil. Za další cenné papíry dostala UB téměř 65 mil. Celkový příjem ze zpeněžení cenných papírů v portfoliu banky bude kolem 130 mil.," uvedl mluvčí.

Union banka vyhlásila veřejnou obchodní soutěž na odkup prvního z několika balíků problémových pohledávek. Jde o 77 pohledávek za 65 dlužníky, jistiny pohledávek jsou v nominální hodnotě 1,63 miliardy korun.

"Mix pohledávek je sestaven modelově tak, aby obsahoval, co do četnosti, velikosti a zajištění, reprezentativní průřez portfoliem problémových dluhů. Mezi pohledávkami, které jsou na prodej, není žádná se sjednaným splátkovým kalendářem či jinou dohodou o úhradě. Všechny pohledávky v balíku prošly bez úspěchu standardními metodami vymáhání včetně žalob a exekucí," oznámil Babický.

Do nabízeného bloku dluhů nejsou zahrnuty tzv. speciální úvěry, které banka poskytovala vlastnicky spřízněným osobám, stejně jako nároky vůči skupině Invesmart B.V. a rovněž dluhy jednotlivců a domácností.

Zdroj: Právo