28.5.2004

Rok po prohlášení konkursu má Union banka na účtech téměř pět miliard korun

OSTRAVA (28. května 2004) – Konkurs ostravské Union banky, který byl na její majetek prohlášen 29. května loňského roku Krajským soudem v Ostravě, pokračuje rychle a na účtech má nyní banka hotovost v objemu bezmála pět miliard korun.

Konkursní správkyně Michaela Huserová proto již dnes může tvrdit, že výtěžnost konkursu přesáhne 30 procent, což je podstatně více, než průměr v ČR, který se pohybuje mezi třemi až pěti procenty. Správkyně konkursní podstaty počítá s předběžným rozvrhem do dvou let od prohlášení konkursu, znamená to, že věřitelé by mohly část svých peněz dostat do roka.

Získaná hotovost je výsledkem podrobné analýzy stavu majetku banky po prohlášení konkursu a následného intenzivního vymáhání všech pohledávek a prodeje majetku. Vše probíhá v součinnosti s věřitelským výborem a pod dozorem konkursního soudu a státního zástupce.

Významným krokem ve zpeněžení konkursní podstaty v poslední době byl prodej souboru 24 nemovitostí, kde byly dříve pobočky. Union banka prodala nemovitosti za 183 miliónů korun, novým majitelem se stala společnost Aspana Holding.

Další prostředky pro věřitele přinese prodej pohledávek za podnikatelskými subjekty, který Union banka zahájila začátkem května vyhlášením první veřejné obchodní soutěže a v polovině května druhé soutěže. Jde o pohledávky, které jsou v jejím portfoliu po zhruba roce intenzivního vymáhání vedeny stále jako neuhrazené a tedy problémové. Balíky jsou vždy sestaveny jako reprezentativní průřez portfoliem problémových dluhů. Mezi pohledávkami, které jsou na prodej, není žádná se sjednaným splátkovým kalendářem či jinou dohodou o úhradě.

Věřitelský výbor na svém posledním zasedání rovněž vyslovil souhlas s prodejem retailového portfolia, což jsou pohledávky za drobnými klienty z poskytnutých spotřebitelských úvěrů fyzickým osobám a pohledávky ze záporných zůstatků na účtech. I tyto pohledávky byly během ročního trvání konkursu intenzivně vymáhány. Podle Michaely Huserové je další správa a vymáhání těchto pohledávek již neúměrně nákladná.

Celý proces zpeněžení pohledávek bude probíhat zhruba do srpna a dává předpoklad dalšího podstatného navýšení finančních prostředků na účtech Union banky v řádech stovek miliónů korun

Union banka eviduje téměř 76 tisíc podaných přihlášek věřitelů v objemu zhruba 17,5 miliardy korun.