28.5.2004

Věřitelé Union banky možná dostanou část peněz do roka

OSTRAVA 28. května (ČTK) – Věřitelé zkrachovalé Union banky by mohli část svých peněz dostat do roka. ČTK to dnes řekla konkurzní správkyně Michaela Huserová.

Rok od prohlášení konkurzu má banka na účtech hotovost téměř pět miliard korun. To podle správkyně zaručuje, že výtěžnost konkurzu přesáhne 30 procent. Union banka eviduje téměř 76.000 přihlášek věřitelů v objemu zhruba 17,5 miliardy korun.

Zkrachovalý peněžní ústav vymáhá pohledávky a prodává majetek, včetně cenných papírů. V konkurzu UB zpeněžila soubor 24 nemovitostí, kde byly dříve její pobočky. Získala za ně 183 milionů korun. Zpeněžení cenných papírů v portfoliu banky údajně vynese kolem 130 milionů. Další peníze pro věřitele přinese prodej firemních pohledávek, na které banka vypsala tento měsíc první dvě soutěže, i přímý prodej pohledávek za drobnými klienty.

"Zpeněžení pohledávek bude probíhat zhruba do srpna a dává předpoklad dalšího navýšení finančních prostředků na účtech Union banky v řádech stovek milionů korun," prohlásila Huserová.

Prodej bývalé pobočkové sítě ostravského peněžního ústavu opakovaně zpochybnila společnost G.E.N. z holdingu Cimex Group, která se bez úspěchu zúčastnila vyhlášené soutěže. Minulý týden podala kvůli výsledkům soutěže žalobu u Městského soudu v Praze. Nyní tvrdí, že nabízela více peněz než vítěz a nový majitel Aspana Holding, a konkurzní správkyni obvinila z podjatosti. Huserová ale oponuje, že G.E.N. nejvyšší cenu nenabídl a že jeho postup považuje za vydírání a nátlak.

Zdroj: ČTK