3.5.2004

Union banka dnes začala prodávat své problémové pohledávky

OSTRAVA 3. května (ČTK) – Zkrachovalá Union banka dnes vyhlásila veřejnou obchodní soutěž na prodej prvního balíku firemních pohledávek, které jsou v portfoliu banky vedené jako neuhrazené a problémové.

Banka o tom informovala inzerátem v Hospodářských novinách a Mladé Frontě Dnes. Návrhy na odkup první části dluhů přijímá konkurzní správkyně Michaela Huserová do 28. května. Dluhy získá zájemce, který za ně nabídne nejvyšší cenu.

Podle webových stránek Union banky obsahuje nabízený balík 77 pohledávek za 65 dlužníky. Jistiny pohledávek jsou v celkové nominální hodnotě 1,63 miliardy korun. Zájemce je povinen složit jistinu 50 milionů korun. Kromě toho musí zaplatit 500.000 korun na úhradu nákladů spojených s organizací soutěže. Tato částka se neúspěšným zájemcům o dluhy nevrací.

Detaily o skladbě pohledávek banky mají být kupcům k dispozici od 10. května v elektronické podobě v data roomech. Soutěže se nesmí zúčastnit dlužníci ani jejich spřízněné osoby. Nového vlastníka pohledávek vybere věřitelský výbor banky do 30 dnů po uzavření soutěže. Ta ale může být i zrušena, a to v případě, že podané nabídky budou nízké. Mezi pohledávkami, které jsou na prodej, není podle mluvčího banky Oldřicha Babického žádná se sjednaným splátkovým kalendářem či jinou dohodou o úhradě. Všechny pohledávky prošly bez úspěchu standardními metodami vymáhání, včetně žalob a exekucí. Do nabízeného bloku dluhů nejsou zahrnuty ani takzvané speciální úvěry, které banka poskytovala vlastnicky spřízněným osobám, ani nároky vůči největšímu dlužníkovi – skupině Invesmart B.V. Rovněž dluhy jednotlivců a domácností jsou z tohoto prodeje vynechány.

Prodej firemních pohledávek Union banky se uskuteční v několika balících ve veřejných obchodních soutěžích. Celý proces chce banka stihnout do srpna. Babický upozornil, že zahájení prodeje pohledávek nezbavuje dlužníky povinnosti uhradit dlužné sumy. Union banka zkrachovala zhruba před rokem, své pobočky zavřela kvůli nedostatku hotovosti v únoru 2003.

Zdroj: ČTK