5.5.2004

Union bance vzrostla hotovost díky realizaci zástavy akcií ISPAT Nová huť

Ostrava (5. května 2004) – Hotovost na účtech zkrachovalé Union banky vzrostla na téměř 4,7 miliardy korun. Kromě pokračujícího intenzivního vymáhání pohledávek, zpeněžování majetku a aktivní správy úvěrového portfolia přinesla významnou hotovost i realizace zástavy cenných papírů, což se stalo během probíhajícího konkursu poprvé.

Union banka měla přes 114 tisíc kusů akcií společnosti ISPAT Nová huť jako zástavu za úvěr poskytnutý společnosti Petrcíle. Tato firma, vlastněná manažery Nové huti, byla založená právě pro privatizaci Nové huti. Prodej akcií v zástavě nyní navýšil hotovost na účtech Union banky o téměř 70 miliónů korun.

V průběhu března a dubna Union banka prodala prostřednictvím obchodníka s cennými papíry rovněž část svého portfolia. Zpeněženy byly cenné papíry za 65 miliónů korun, které jsou nyní již na účtech a v nejbližších týdnech budou prodány další cenné papíry. Celkový příjem ze zpeněžení cenných papírů v portfoliu banky bude kolem 130 miliónů korun.

Konkursní správa počítá i nadále s významným navyšováním hotovosti, protože toto pondělí (3. května) byla vyhlášena veřejná obchodní soutěž na prodej prvního balíku pohledávek Union banky vůči podnikatelským subjektům. Tým správkyně konkursní podstaty od prohlášení konkursu na majetek Union banky intenzivně vymáhá všechny nesplacené pohledávky a tento proces bude probíhat i nadále, paralelně s prodejem dluhů. Prodej korporátních pohledávek se uskuteční v několika balících ve veřejných obchodních soutěžích. Celý proces potrvá řádově do srpna. Zahájení prodeje pohledávek nezbavuje dlužníky povinnosti uhradit dlužné sumy.

Již dnes je jisté, že výnos z konkursu Union banky přesáhne 30 procent oprávněných pohledávek, když průměrný výnos z konkursů se v České republice pohybuje mezi třemi až pěti procenty. Správkyně konkursní podstaty Michaela Huserová chce co nejdříve připravit a předat soudu předběžný rozvrh, na jehož základě by věřitelé Union banky mohli dostat výplatu prvních peněz.