2.7.2004

Další balík korporátních pohledávek evidovaných Union bankou našel kupce

OSTRAVA (2. července 2004) – Po úspěšném dokončení první obchodní veřejné soutěže na prodej obtížně vymahatelných pohledávek za podnikatelskými subjekty, ukončila správkyně konkursní podstaty Union banky Michaela Huserová i druhou soutěž na prodej těchto pohledávek. Nejvyšší doručená nabídka dosáhla 281,1 miliónu korun, což bylo téměř 17 procent nominální hodnoty nabízených pohledávek.

Tuto cenu akceptoval věřitelský výbor a s prodejem pohledávek vyslovil souhlas. Jméno vítěze soutěže bude zveřejněno až po zaplacení kupní ceny.

Soutěž byla vyhlášená v polovině května a konkursní správkyně v ní k prodeji nabízela celkem 123 pohledávek v nominální hodnotě 1,659 miliardy korun. Pohledávky byly evidovány za 91 dlužníky.

Soutěž měla podobná pravidla jako ta první a jediným kritériem byla nabízená cena za postoupení pohledávek. V souladu s podmínkami obchodní veřejné soutěže byly nabídky v zapečetěných obálkách doručeny do notářské úschovy. Stejně jako u prvního balíku pohledávek proběhl celý proces otevírání obálek a vyhodnocení nabídek za přítomnosti soudce, státního zástupce a notáře, kteří dohlíželi na transparentní průběh. Nabídky doručili čtyři uchazeči, dva z nich nakonec byli vyřazeni, protože nedodrželi podmínky soutěže. V konečné fázi tak byly hodnoceny dvě cenové nabídky.

Uchazeči měli možnost se seznámit s podrobnostmi o pohledávkách v dataroomech v průběhu 14 dní. Celkem 12 tisíc stran materiálů mohl každý účastník dataroomu studovat 123 hodin. Průměrný část strávený v dataroomu nakonec mírně překročil 87 hodin.

Správkyně Huserová navrhla věřitelskému výboru prodej korporátních pohledávek zhruba po roce od prohlášení konkursu na Union banku Krajským soudem v Ostravě, protože efektivita jejich vymáhání standardními postupy postupně klesala a zároveň se zvyšovaly náklady na vymáhání. I pro druhou soutěž byly pohledávky sestaveny jako reprezentativní průřez portfoliem. Balík neobsahoval žádnou pohledávku se sjednaným splátkovým kalendářem či jinou dohodou o úhradě. Neobsahoval ani tzv. speciální úvěry, které banka poskytovala vlastnicky spřízněným osobám, ani pohledávky za největším dlužníkem, kterým je Invesmart B.V.

Věřitelé vyslovili souhlas i s prodejem zbývající části portfolia korporátních pohledávek, na kterou přišla konkrétní nabídka. Již dnes je možné uvést, že prodej pohledávek za podnikatelskými subjekty zvýší hotovost na účtech Union banky o stovky miliónů korun a výnos z konkursu proto dosáhne 35 procent.