12.7.2004

Union banka podala návrh na konkurs největších dlužníků

OSTRAVA (12. července 2004) – Návrh na konkurs společnosti Invesmart B.V. podala v Holandsku prostřednictvím tamní advokátní kanceláře správkyně konkursní podstaty Union banky Michaela Huserová.

Stalo se tak po marné roční snaze konkursního týmu, aby tento největší dlužník banky začal hradit svoje závazky. Stejně tak byl podán návrh na konkurs druhého největšího dlužníka, společnost Union Group, a.s.

Invesmart a Union Group se staly dlužníky Union banky poté, kdy v listopadu 2002 převzaly tzv. speciální úvěry, které banka poskytla spřízněným firmám. Jako protihodnotu získal Invesmart akciové podíly Union banky a Union Group. Podobně Union Group získal podíl v Union bance. Obě firmy převzaly dohromady úvěry za téměř čtyři miliardy korun, z toho u Invesmartu to byly tři miliardy korun a přes miliardu korun to bylo u Union Group. Správkyně konkursní podstaty se od prohlášení konkursu na banku snaží tyto pohledávky vymoci do konkursní podstaty. Invesmart s týmem konkursní správkyně od prohlášení konkursu prakticky nekomunikuje, všechny pokusy vymoci pohledávky byly marné. Z jeho sídla v Holandsku se vracely některé výzvy k úhradě zpět. Velmi obtížná komunikace je rovněž se společností Union Group. Podání návrhů na konkurs je proto logickým vyústěním tohoto stavu.

Invesmart se dle sdělení svých představitelů, necítí být dlužníkem Union banky, protože jím převzaté úvěry prý byly na samém počátku poskytnuty v rozporu s českým právem. Nedlouho před podáním návrhu na konkurs Invesmartu konkursní správkyně zažalovala tři vybrané pohledávky s cílem, aby soud rozhodl, zda je Invesmart v pozici dlužníka. Z celkem 20 Invesmartem převzatých úvěrů byly vybrány jen tři z toho důvodu, aby konkursní správa nebyla zatížena značnými náklady na vedení sporu.

Pohledávky za Invesmartem a za Union Group nebyly součástí prodávaných balíků pohledávek za korporátními klienty, všechny ostatní pohledávky již byly prodány. Z jejich prodeje přibyla na účtech banky téměř miliarda korun a výnos z konkursu se i díky tomu již dnes blíží 35 procentům. Obvyklý výnos se přitom v tuzemsku pohybuje mezi třemi až pěti procenty. Případný úspěšný konkurs Invesmartu a Union Group může hotovost, a tedy i výnos z konkursu, ještě podstatně navýšit.

Mimo miliardových pohledávek eviduje Union banka za Invesmartem ještě také pohledávky v řádech statisíců. Vznikly například tím, že představitelé Invesmartu využívali služební platební karty.