13.7.2004

Union banka chce poslat dlužníky do konkurzu

Ostrava * Správkyně konkurzní podstaty Union banky Michaela Huserová podala návrh na konkurz na dva největší dlužníky banky, a to na Investmart a Union Group.

Společně podle správkyně konkurzní podstaty dluží téměř čtyři miliardy korun.

Návrh na konkurz Investmartu byl podán v Holandsku, kde je společnost registrována, prostřednictvím tamní advokátní kanceláře. "Stalo se tak po marné snaze konkurzního týmu, aby tento největší dlužník banky začal hradit svoje závazky," informoval mluvčí Union banky Oldřich Babický.

Největší část dluhu Investmartu se podle konkurzní správkyně skládá z úvěrů, které v minulosti poskytla Union banka spřízněným osobám. Investmart je převzal a jako protihodnotu získal akciové podíly Union banky a Union Group. Podobně Union Group získal podíl v Union bance. "Investmart s týmem konkurzní správkyně od prohlášení konkurzu na banku prakticky nekomunikuje, všechny pokusy vymoci pohledávky byly marné. Z jeho sídla v Holandsku se vracely některé výzvy k úhradě zpět. Velmi obtížná komunikace je rovněž se společností Union Group," sdělil Babický s tím, že podání návrhů na konkurz je proto logickým vyústěním tohoto stavu.

Investmart již dříve uvedl, že nechce Union bance žádné peníze vrátit. Podle něj byly úvěry poskytnuty v rozporu s českým právem, a jejich následný převod je tedy neplatný. Investmart se stal většinovým vlastníkem Union Group a Union banky v červnu 2002. V únoru pak banka zavřela svoje pobočky, následovala její likvidace a vyhlášení konkurzu. Loni v srpnu zástupci Investmartu oznámili, že proti České republice zahájili kvůli pádu Union banky dvě arbitrážní řízení.

Zdroj: Moravskoslezský deník