15.7.2004

Věřitelský výbor Union banky rozhodl o kupci drobných pohledávek

OSTRAVA (15. července 2004) – Na účet, z něhož budou později vypláceni věřitelé Union banky, a.s. "v likvidaci", přibude v krátké době dalších 42,2 milionů korun. Věřitelský výbor banky včera na svém zasedání vyhodnotil veřejnou obchodní soutěž na prodej souboru zhruba 10.500 pohledávek, které má zkrachovalá banka za drobnými klienty.

O odkup těchto tzv. retailových pohledávek projevilo ve veřejné soutěži zájem deset uchazečů z nichž závaznou nabídku pak podalo osm. Věřitelský výbor z těchto nabídek vybral kupce, který nabídl nejvyšší cenu.

Prodaný soubor obsahuje pohledávky za fyzickými osobami a debetní zůstatky z účtů. Podmínky soutěže na prodej těchto pohledávek zveřejnila správkyně konkursní podstaty Union banky Michaela Huserová 14. června. Případní kupci měli možnost 7 dní pracovat v dataroomech, aby se během 60 hodin seznámili s detaily nabídky. Do tohoto pondělí pak měli zájemci čas na doručení závazných nabídek na odkup retailových pohledávek k notáři.

Správkyně konkursní podstaty Union banky se pro vypsání tendru na drobné pohledávky rozhodla, protože předpokládala značný zájem investorů, který zajistí větší výnos pro konkursní podstatu. To se také potvrdilo, protože kupní cena reprezentuje cca 22 procent z hodnoty pohledávek vůči drobné klientele.

Union banka v minulých týdnech prodala také pohledávky za korporátními (firemními) klienty. Z jejich prodeje přibyla na účtech banky téměř miliarda korun.

V řešení zůstávají největší dlužníci, kterými jsou společnosti Invesmart B.V. a Union Group, a. s. Po marné roční snaze konkursního týmu, aby tito největší dlužníci banky začali hradit své závazky v celkové výši zhruba čtyři miliardy korun, podala správkyně konkursní podstaty M. Huserová návrh na konkurs obou zmíněných společností.

Pohledávky za Invesmartem a za Union Group nebyly součástí prodávaných balíků pohledávek za korporátními klienty. Případný úspěšný konkurs Invesmartu a Union Group může podstatně navýšit hotovost pro uspokojení věřitelů Union banky.