11.8.2004

Union banka vyplatí peníze navíc

Na účty zkrachovalé ostravské banky se vrátilo přes šest miliard korun, konkursní správkyně by je chtěla ještě letos rozdělit mezi věřitele.

Divadlo Drak z Hradce Králové dostalo po pádu Union banky od Fondu pojištění vkladů zákonné odškodnění a připravilo se na to, že další dva milióny korun, které zůstaly "zamrzlé" na účtu, už neuvidí. Pokud vyjde ojedinělý plán konkursní správkyně Michaely Huserové, bude závěr letošního roku pro divadlo nakonec veselejší. Banka mu vrátí dalších 400 tisíc.

Huserová už zpeněžila velkou část majetku zkrachovalé banky a na účtech má přes šest miliard korun. Z nich chce věřitelům poslat stejný podíl – přibližně 20 procent jejich nároku. "To by bylo příjemné překvapení," reagovala ředitelka divadla Jana Dražďáková."Přípravy jsou tak daleko, že bychom dvacetiprocentní výplatu pohledávek mohli zvládnout do konce letošního roku," říká správkyně Huserová.

Nárok mají všichni

Konkurs banky, která zavřela pobočky loni v únoru, je největší svého druhu v Česku. Primát bude mít i ve výtěžnosti. Zatímco u běžných konkursů se podaří získat zpět pět až osm procent hodnoty majetku, u Union banky to podle předběžných čísel bude více než 30 procent.Podobně vychází i srovnání s konkursy jiných finančních domů. Obvykle se táhnou léta, nejdelší – případ České banky – trvá už deset let. Například Universal banka je v konkursním řízení sedm let a v této chvíli je teprve připraven rozvrh na dvanáctiprocentní výplatu pohledávky Fondu pojištění vkladů.

Nové platby, které plánuje správkyně Union banky, sice ještě musí schválit soud, podle lidí, kteří konkurs banky sledují, by však neměl být proti. "Očekáváme, že to ke konci roku bude," uvedl včera Pavel Trnka z Fondu pojištění vkladů, který je největším věřitelem ostravského peněžního domu a měl by z konkursu dostat zhruba dvě miliardy korun.

Nárok na odškodnění mají jak jednotliví lidé, tak i obce a firmy, jejichž nárok uznal soud. Zatím všichni dostali jen "pojistku" do 90 procent svého vkladu, maximálně to ale bylo 793 tisíc korun.

Kde se vzaly miliardy

Šestimiliardovou sumu, již se správkyni Union banky podařilo pro vkladatele "zachránit", tvoří zejména splátky půjček dlužníky. "Tak jsme získali necelých pět miliard," říká Huserová.Banka prodala i pobočky, auta či umělecká díla. Dvou balíků těžko vymahatelných podnikových úvěrů a špatných půjček drobným klientům se správkyně zbavila letos na jaře: "Podnikové pohledávky získaly J&T Banka a firma Stroden Management Limited za 982 miliónů.

Za retailové úvěry zaplatila Asset Portfolio Servising přes 42 miliónů."Na konkurs nezapomene ani Michaela Huserová. Správkyni připadá půl procenta z hodnoty vymoženého majetku – před odečtením nákladů a před zdaněním je to přes 30 miliónů korun.

Příběh Union banky

* 1991 – Založena jako regionální ostravská banka, základní kapitál 73 miliónů korun.
* 1996 – Získala zdravé části Bankovního domu Skala, Evrobanky a Ekoagrobanky. S nimi i rozsáhlou síť poboček po celé republice.
* 2002 – Ústav ovládl italsky Invesmart, zavázal se zaplatit 2,5 miliardy korun a doplnit kapitál banky.
* únor 2003 – Banka zavřela kvůli platební neschopnosti svých sto poboček. Vklady v té chvíli činily 16,6 miliardy korun, aktiva 13,8 miliardy.
* březen 2003 – Soudce Berka vyhlásil na nástupce banky konkurs a zároveň jmenoval správce. Konkurs byl poté kvůli zfalšování dokumentů prohlášen za neplatný.
* květen 2003 – ČNB odebírá bance licenci, správkyní jmenována Michaela Huserová. Začíná výplata pojištěných vkladů.
* 2004 – Prodej poboček a dalšího majetku. Zároveň podána žaloba a návrh na konkurs bývalého vlastníka Invesmart.

Zdroj: Hospodářské noviny