11.8.2004

Konkurs ostravské banky probíhá mimořádně rychle a účinně

ANALÝZA
Konkurs Union banky je nejúspěšnější v novodobé bankovní historii Česka. Hovořit o úspěchu v případě, kdy desetitisíce lidí a mnoho měst, podniků či škol přišly o peníze, zavání ironií. Přesto je podíl zpět získaného majetku v poměru k dluhům zatím nejvyšší.

"Je to hlavně díky rychlosti konkursní správkyně a jejího týmu při zpeněžování majetku a díky velmi dobré spolupráci mezi konkursní správkyní, věřitelským výborem a soudem," říká Pavel Trnka z Fondu pojištění vkladů.

Konkurs Union banky je v tuzemsku naprostým unikátem. Až do současnosti zkrachovalo kromě Union banky dvanáct dalších bank. Konkursy se táhly dlouhá léta a jejich výtěžek, pokud vůbec nějaký byl, hluboce zaostává za ohlášenou, více než třicetiprocentní výplatou dodatečné náhrady vkladatelům.

Proti svým kolegům z jiných bank má správkyně Union banky Michaela Huserová některé výhody. Nejvíce bank skončilo v polovině 90. let, kdy legislativa nahrávala spíše dlužníkům. Dnes mají věřitelé účinnější nástroje, jak dlužníky přitisknout. Mohou využívat například soukromých exekutorů, o jejichž kovbojských metodách se občas diskutuje i v médiích.

Dalším nezanedbatelným faktorem je, že v Union bance na rozdíl od jiných zkrachovalých bank zbyl relativně velký majetek. Ostravský finanční ústav byl také delší dobu v zájmu veřejnosti. Například po pokusu o falešný konkurs a podivný únos jednoho z akcionářů, Itala Guisseppe Rosseliho, se staly okolnosti kolem pádu ostravského peněžního domu i předmětem policejního vyšetřování. Pod pečlivým drobnohledem se ocitl i ostravský soud, který konkurs na Union bankou prohlásil a který má jeho průběh ve své pravomoci. Na Union banku bylo prostě příliš dobře vidět, aby se její konkurs podivně zašmodrchával, anebo zbytečně protahoval.

V neposlední řadě o průběhu konkursu rozhodla i osoba konkursní správkyně Michaely Huserové. Vlastnosti jako cílevědomost, houževnatost či důslednost jsou nutnými předpoklady úspěšného manažera, byť má v popisu práce ne rozvoj podniku, ale jeho zánik.

Pokud se jí podaří vyplatit do konce roku 20 procent z přihlášených pohledávek a po skončení konkursu dalších 15 procent, pak tato ekonomka z Ostravska získá prestiž nejúspěšnější konkursní správkyně v historii Česka, protože svým kolegům předvedla něco, co tu ještě nebylo. Podle Trnky například konkursní správce Universal banky předběžné rozhodnutí připravil po sedmi letech konkursu, v případě České banky, kde konkurs trvá už deset let, se žádný takový krok ještě nekonal. V jiných bankách získali poškození klienti sice vyšší náhrady, a to až čtyři milióny korun, ale jen s politickou pomocí.

Zdroj: Hospodářské noviny