17.1.2005

V loňském roce výrazně klesl počet zaměstnanců Union banky

Ostrava (15.1.2005) – V Union bance nyní pracuje už jen čtyřicet zaměstnanců, kteří mají na starosti pokračující konkurz peněžního domu. K propuštění zhruba stovky zaměstnanců přistoupila správkyně konkurzní podstaty Michaela Huserová z toho důvodu, že do konce loňského roku byl dokončen prodej významné části majetku a pohledávek.

K postupnému omezování činností došlo i v jiných oblastech, jako jsou třeba účetnictví, archivace, administrativa či oblast právní. Důvodem organizačních změn je i probíhající výplata věřitelů v rámci částečného rozvrhu. „Počet zaměstnanců Union banky musí odpovídat stavu konkurzu. Nová organizační struktura byla projednána na věřitelském výboru,“ uvedla Michaela Huserová.

Zkrachovalá Union banka rovněž z úsporných důvodů opustila budovu centrály na ulici 30. dubna a během prosince se zaměstnanci přestěhovali do prostor pronajatých od společnosti Projekta Ostrava na ulici Gorkého.

Ke dni uzavření poboček Union banky v únoru 2003 měla banka necelých 1100 zaměstnanců. V průběhu druhého čtvrtletí 2003 odešlo na vlastní žádost nebo po uplynutí pracovního poměru 340 zaměstnanců. První velká vlna propouštění organizovaná likvidátorem banky nastala k 31. červenci, kdy pracovní poměr ukončilo 190 osob. Druhá vlna postihla o měsíc později dalších 360 zaměstnanců. Na konci třetího čtvrtletí předloňského roku měla Union banka zhruba 170 pracovníků a stav se postupně snižoval.

Konkurzní správa počítá od poloviny letošního roku s další úpravou organizační struktury, jejímž cílem bude dále omezit náklady na konkurzní řízení v následujícím období. Počet pracovníků by se pak měl snížit na zhruba dvacet.

Zdroj: Moravskoslezský deník