24.1.2005

Další milióny pro Union banku

PRAHA (21. 1. 2005) – Zkrachovalá Union banka nečekaně zvýšila sumu, kterou v budoucnu rozdělí mezi věřitele. "Konkursní správkyni Michaele Huserové se ve veřejné soutěži podařilo v prosinci prodat balík pohledávek v nominální hodnotě 530 miliónů korun. Prodejní cena za tuto transakci byla 29 miliónů korun," potvrdil mluvčí Union banky v likvidaci Oldřich Babický.

Na rozdíl od předchozích balíků úvěrových pohledávek šlo o problematické a sporné dluhy, které nesouvisely s půjčkami. Union banka uvádí, že šlo o pohledávky, u kterých nebylo zřejmé, zda jí k nim vznikl právní titul. "Union banka například evidovala neuhrazenou fakturu, ale už neměla k dispozici smlouvu s protistranou. Dalším příkladem jsou třeba neuhrazené nájmy či pohledávky za pronájem bankovních schránek v mezidobí od uzavření poboček do prohlášení konkursu. Smluvní vztah sice běžel, ale klient se do pronajaté schránky nedostal, protože pobočky již byly zavřené. V tomto případě je zřejmé, že jde o sporné pohledávky," vysvětlil Babický.

Do výběrového řízení, jehož jediným kritériem byla nabídnutá cena, se nakonec přihlásili čtyři zájemci. Věřitelský výbor souhlasil s prodejem balíku společnosti IV Nova. Po takzvaném částečném rozvrhu, ve kterém Union banka věřitelům v prosinci vyplatila tři miliardy korun, jsou nyní na účtu konkursní správkyně tři miliardy korun. Dalších 183 miliónů, které banka získala z prodeje souboru nemovitostí v minulém roce, je zatím složeno u notáře, protože tato transakce je předmětem žaloby společnosti G.E.N. Konkursní správkyně už předtím uvedla, že po prosincové výplatě dvacetiprocentního podílu pohledávek by chtěla věřitelům vyplatit ještě patnáct procent.

Ve srovnání s předchozími prodeji těžko vymahatelných dluhů byla ale výtěžnost posledního obchodu pro konkursní správkyni Union banky nižší, dosáhla jen pěti procent. Během loňského roku totiž její tým zaznamenal mimořádně úspěšnou sérii obchodů. Došlo k prodeji několika balíků úvěrových pohledávek v celkové nominální hodnotě 6,9 miliardy korun, za které Union banka inkasovala přes jednu miliardu korun. Pohledávky odkoupily společnosti Stroden, J&T a Asset Management.

Tři největší balíky přitom tvořily pohledávky za podniky, nejmenší balík byl sestavený z nesplácených dluhů drobných klientů. Výtěžnost u největšího třímiliardového balíku dosáhla 18 procent. Například nejúspěšnější blokový prodej Konsolidační agentury přinesl výnos devět procent.

Ve zpeněžování zbylého majetku chce konkursní správkyně pokračovat. Kromě drobného inventáře, jako jsou například židle a stoly, a neprodaných uměleckých předmětů hledá Huserová způsob, jak řešit třímiliardovou pohledávku za Invesmartem a miliardový dluh Union Group. Na Union Group byl přitom prohlášený už konkurs, o žádosti na konkurs Invesmartu bude na podnět konkursní správkyně rozhodovat soud.

Zdroj: Hospodářské noviny