3.5.2005

Prodej movitého majetku zkrachovalé Union banky se zjednoduší

OSTRAVA (1. 5. 2005) – Zkrachovalá Union banka (UB) zjednoduší prodej velkého množství movitého majetku, který ještě zůstává v konkurzní podstatě. Věřitelský výbor už totiž nebude projednávat prodej věcí, jejichž pořizovací hodnota nepřesahuje částku 50.000 korun. Dosud činila tato hranice 20.000 korun. Konkurzní správkyně plánuje zbývající majetek rozprodat letos v létě, řekl ČTK mluvčí banky Oldřich Babický.

"Jedná se o majetek, který není pro investory výrazně zajímavý například v porovnání s portfoliem pohledávek. Velký počet položek majetku souvisí s předmětem podnikání Union banky a s rozsáhlou sítí poboček," doplnila konkurzní správkyně UB Michaela Huserová.

Jen kancelářského nábytku a počítačů s příslušenstvím je přes trvalý výprodej 14.000 položek. V konkurzní podstatě zůstávají i položky velmi obtížně zpeněžitelné, jako třeba staré trezory, klimatizace s jednotkami obsahujícími freony, počítačky mincí, kurzovní tabule, a další bankovní technika.

Naopak problémy se podle Huserové nečekají u prodeje 14 aut, které slouží pro potřeby konkurzní správy. Jejich redukce se uskuteční nejpozději do konce září, neboť od října se očekává další snížení počtu zaměstnanců.

Union banka zkrachovala před dvěma lety. Uvízly v ní vklady 75.000 střadatelů. Banka koncem minulého roku zahájila částečnou výplatu, ve které věřitelům vrací 20 procent pohledávek.

Zdroj: ČTK