4.5.2005

Union banka bude dražit další umělecká díla z konkurzní podstaty

OSTRAVA (3. 5. 2005) – Zkrachovalá Union banka bude 19.května dražit umělecké předměty, které zbyly v majetku konkurzní podstaty anebo se je nepodařilo prodat ve dvou předchozích dražbách, řekl dnes ČTK mluvčí banky Oldřich Babický. Celkem se bude dražit 83 obrazů, soch, plastik a starožitnosti. Jejich souhrnná vyvolávací cena činí 1,5 milionu korun.

Podle Babického byla vyvolávací cena u většiny předmětů snížena na polovinu znaleckého odhadu. K uměleckým předmětům s nejvyšší vyvolávací cenou patří plastika Levhart s křídly od Michaela Gabriela (150.000 korun) a obraz Obrácení sv. Pavla na křesťanskou víru od neznámého autora (130.000 korun).

Podruhé půjde do dražby obraz Zima v lese a potřetí se bude dražit Alej od neznámého autora. Tento obraz byl už jednou vydražen za půl milionu korun, vydražitel jej však vrátil, protože se ukázalo, že autorem díla není Antonín Slavíček, jak bylo původně označeno. V následující dražbě o obraz nikdo neprojevil zájem.

Předchozí dražby uměleckých předmětů Union banky se uskutečnily loni v březnu a listopadu. Banka na nich vydělala celkem přes pět milionů korun. Třetí dražba se uskuteční 19. května v 11:00 v ostravském hotelu Polský dům.

Union banka zkrachovala v květnu 2003. Uvízly v ní vklady 75.000 střadatelů. Banka získala v konkurzu šest miliard korun. Ze třech miliard korun věřitelům vyplácí 20 procent jejich uznaných pohledávek.

Zdroj: ČTK