29.7.2005

Union banka posílá do konkurzu svého dlužníka Sigmu Group

OSTRAVA (11. 7. 2005) – Zkrachovalá Union banka (UB) chce konkurz svého údajně třetího největšího dlužníka, lutínské firmy Sigma Group. Návrh na konkurz této společnosti podala banka už 20. června, zjistila ČTK u ostravského krajského soudu.

Sigma Group ale návrh na konkurz důrazně odmítla a obrátila se na policii, aby prošetřila, zda Union banka svým jednáním nespáchala trestný čin. Současně Sigma Group požaduje odvolání konkurzní správkyně UB.

Union banka vymáhá po lutínském výrobci čerpadel včetně úroků přes 100 milionů korun, což je třetí největší dluh, která banka eviduje. "Podání návrhu předcházely dva roky marných pokusů pohledávku vymoci a následné zažalování všech pohledávek za Sigma Group," řekla ČTK konkurzní správkyně banky Michaela Huserová s tím, že pohledávky se staly splatnými prohlášením konkurzu na majetek Union banky předloni v květnu.

Podle člena představenstva společnosti Sigma Group Jana Čapky ale firma není v úpadku. Postup konkurzní správkyně UB Čapka vnímá jako protizákonné zneužití práva s cílem poškodit firmu. "Společnost se domnívá, že důvodem jednání správkyně je snaha prohlášením konkurzu na majetek Sigma Group odvrátit náhradu škody v řádech desítek milionů korun, kterou po ní společnostuplatňuje pro případ neúspěchu správkyně v klíčovém soudním sporu o zápočet ve výši 52,7 milionu korun," uvedl Čapka.

Už dříve řekl, že Sigma Group zaplatila bance více než dvě třetiny svých dluhů a nyní se snaží o smírné vyřešení sporu. Podle něj návrh na prohlášení konkurzu na majetek Sigma Group směřuje k poškození věřitelů Union banky, protože Sigma Group je schopná řádně splatit všechny své nesporné či soudem přikázané závazky. Sigma Group dokonce požádala konkurzní soud o urychlené svolání věřitelského výboru Union banky, který by měl odvolat správkyni konkurzní podstaty z funkce.

Poslední věřitelský výbor UB se sešel koncem června, ale odvoláním správkyně se nezabýval, protože to nebylo na pořadu jednání, řekl ČTK šéf největšího věřitele UB Fondu pojištění vkladů Pavel Trnka. "Já vůbec nevím, že byl návrh na odvolání konkurzní správkyně. Asi to má logiku, protože to jsme probírali už loni. Byla podána žaloba a jak je vidět, tak konkurzní správkyně ztratila trpělivost a podala i návrh na konkurz," řekl ČTK Trnka, který se jednání věřitelského výboru účastní jako host. Další jednání výboru se sejde ve druhé polovině srpna a podle Trnky zatím není jasné, zda se odvoláním správkyně bude vůbec zabývat.

Čapka dodal, že Sigma Group se obrátila na vládu ČR s žádostí o pomoc, protože vzniklá situace podle něj může destabilizovat podnikání v Česku a ohrozit zaměstnanost na střední Moravě. Současně Sigma Group podává podle Čapky podnět orgánům činným v trestním řízení k prošetření, zda nebyl spáchán trestný čin.

Sigma Group loni vykázala zisk 2,2 milionu korun, když o rok dříve vydělala více než než 47 milionů korun. Červnová valná hromada Sigmy Group rozhodla, že loňský profit nebude firma také kvůli nevyřešeným vztahům s Union bankou rozdělovat, aby měla finanční rezervy v případě, že ve sporu neuspěje.

Union banka zatím neúspěšně vymáhá více než tři miliardy korun po holandské společnosti Invesmart a zhruba miliardu korun po rovněž zkrachovalá společnosti Union Group. Invesmart se Union banka snaží poslat do konkurzu už zhruba rok.

Zdroj: ČTK