5.9.2005

Novým konkurzním správcem Union banky se stal Lukáš Raida

OSTRAVA (19. 8. 2005) – Novým správcem konkurzní podstaty Union banky se dnes stal Lukáš Raida. ČTK to řekl místopředseda Krajského soudu v Ostravě Rostislav Krhut, jenž nového konkurzního správce ustanovil. Své rozhodnutí nechtěl nijak komentovat.

Raida nahradí dosavadní správkyni Union banky Michaelu Huserovou, kterou Vrchní soud v Olomouci minulý týden odvolal z funkce kvůli chybám, jichž se při vedení konkurzu údajně dopustila. Huserová kvůli tomu minulý pátek podala dovolání k Nejvyššímu soudu. Její právníci rovněž připravují ústavní stížnost. Mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Petr Angyalossy ale ČTK již dříve řekl, že zákon dovolání v tomto případě nepřipouští.

Nový konkurzní správce Union banky Lukáš Raida je podle svého sdělení pro ČTK přesvědčen, že je k výkonu své funkce odborně způsobilý, protože se problematice konkurzního řízení věnuje od roku 1999. Mluvčí banky Oldřich Babický ČTK potvrdil, že Raida je členem týmu odvolané konkurzní konkurzní správkyně Michaely Huserové, kde měl na starosti právní záležitosti. "Pokud vím, tak (samostatně) žádný konkurz ještě nedělal," řekl ČTK Babický.

"Mé první kroky ve funkci budou směřovat k revizi dosavadního soupisu konkursní podstaty. Proběhnou inventarizace majetku a bude sestavena účetní závěrka ke dni převzetí funkce," řekl ČTK Raida. Dodal, že důvodem jeho postupu není podezření z neodborné správy konkurzní podstaty ze strany Michaely Huserové, ale obava z možných následků vyplývajících z rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci, tedy z případného odvolání kvůli formálnímu pochybení. Raida slíbil, že svůj další postup v konkurzním řízení bude bezprostředně konzultovat se zástupci věřitelů na nejbližším zasedání věřitelského výboru 29. srpna a s dohlížejícím konkurzním soudem.

"Již dnes jsem s okamžitou platností rozhodl o pozastavení veškerých plateb a prodejů majetku a vydal závazný pokyn pro zaměstnance úpadce řešící bezprostřední důsledky výměny osoby správce konkursní podstaty," informoval.

Huserová, která v souvislosti se svým odvoláním chystá i ústavní stížnost, nevidí podle Babického důvod, proč by se měla ke jmenování svého nástupce vyjadřovat.

Konkurz Union banky je zatím pro věřitele nejvýnosnějším bankovním konkurzem v Česku. Banka už vyplatila 75.000 klientům 20 procent jejich pohledávek, a rozdělila tak mezi ně tři miliardy korun. Výnos z konkurzu by měl být podle předběžných odhadů asi 34 procent, průměrný výnos z konkurzů v Česku je tři až pět procent. Odměna pro konkurzního správce Union banky by podle dřívějšího vyjádření místopředsedy ostravského krajského soudu mohla být i 40 milionů korun.

Zdroj: ČTK