5.9.2005

Zpochybnění konkurzu Union banky může vyvolat řetězovou reakci

PRAHA (20. 8. 2005) – Formální nedostatek zapříčinil odvolání správkyně konkurzní podstaty Union banky Michaely Huserové z funkce. Přinejhorším to může znamenat vrácení konkurzu zkrachované banky do bodu "nula" a navíc zpochybnění všech dosud ukončených konkurzů.

Krach Union banky postihl skoro 75 tisíc věřitelů s uznanými pohledávkami ve výši 15 miliard korun. Největším věřitelem je Fond pojištění vkladů s 12,5 miliardy korun. Správkyní konkurzní podstaty byla jmenována Michaela Huserová, která po patnácti měsících po osudném krachu měla připraveno k výplatě už šest miliard korun. Huserová se cítila být v sedle.

"Výtěžnost konkurzu očekáváme ve výši 34 procent. To by byl ve srovnání s průměrným výnosem z konkurzů ve výši pěti až sedmi procent velký úspěch,"uvedla Huserová v polovině roku 2004. Její vize se ale zřejmě nenaplní, byla před několika týdny z funkce odvolána. Příčinou je poněkud formální opomenutí, na které upozornila mimo jiné společnost GEN. Huserová totiž nezaložila úplný soupis majetku do soudního spisu, měla jej uložen ve svém trezoru, což je celkem běžná praxe.

První soupis majetku vznikl 30. května 2003, den po prohlášení konkurzu, postupně se doplňoval a do soudního spisu byl založen 5. března 2004. Toto formální opomenutí – zákon o konkurzu to přímo nevyžaduje a neříká, kde má být soupis majetku uložen – stálo Huserovou místo, a to i přesto, že soud měl na vybranou celou škálu mnohem mírnějších trestů.

"Vrchní soud přikázal krajskému soudu, aby vyměnil správce," uvedla Eva Kijonková, mediální zástupkyně Huserové. Kritici totiž tvrdí, že správkyně prodávala majetek, který nebyl v seznamu. "Majetek jsem sama prodávat nemohla. Nabídky se otevíraly za přítomnosti výboru věřitelů a prodej 24 nemovitostí přinesl navýšení ceny z původních 151 milionů až na konečných 183 milionů a konečný prodej se uskutečnil až na základě usnesení soudu," uvedla Huserová. "Další společnosti, které konkurz zpochybňují, se výběrového řízení vůbec nezúčastnily a po zveřejnění vítězné ceny poslaly jakousi nabídku a podávají žalobu," řekla Huserová.

Útok na správkyni konkurzní podstaty a na celý věřitelský výbor, který nabídky hodnotil, a nakonec i na soud, který je "posvětil", může zpochybnit celý konkurz, a tím ohrozit 75 tisíc věřitelů. Objevují se také další spekulace – velkých konkurzů, příležitostí pro konkurzní správce vydělat si velké peníze, ubývá. Celá řada zpochybněných konkurzů, je příležitostí k výdělkům pro ty, na které se nedostalo.

Novým konkurzním správcem se včera stal Lukáš Raida. Huserová podala dovolání k Nejvyššímu soudu

Zdroj: Vltava-Labe-Press