5.9.2005

Union banka odložila prodej pohledávek za největšími dlužníky

OSTRAVA (29. 8. 2005) – Pohledávky za největšími dlužníky zkrachovalé Union banky (UB), společnostmi Invesmart a Union Group, se zatím nebudou prodávat. Po poradě s věřitelským výborem o tom dnes rozhodl nově jmenovaný správce konkursní podstaty UB Lukáš Raida. Union banka přitom měla k dispozici pět nabídek na odkoupení dluhů. ČTK to řekl mluvčí UB Oldřich Babický.

"Odmítnutím chceme předejít tomu, aby některý z neúspěšných uchazečů nebo i věřitelů mohl zpětně celý proces napadnout," řekl ČTK Raida. Výběrové řízení na prodej pohledávek totiž vyhlašovala odvolaná konkursní správkyně Michaela Huserová. Ve hře jsou více než čtyři miliardy korun, které dohromady italský Invesmart a Union Group bance dluží.

Podle bývalé konkurzní správkyně jsou však tyto pohledávky jen velmi těžko vymahatelné, a proto se nedá očekávat z jejich prodeje velký výnos. Invesmart nikdy své dluhy neuznal, podle jeho názoru byly speciální úvěry poskytnuty v rozporu s českým právem. "Vzhledem k charakteru pohledávek a přístupu dlužníka nečekáme výrazný výnos," řekla před časem Huserová. Dalším problémem je podle ní to, že Invesmart nemá majetek, na který by mohla být uvalena exekuce.

Invesmart se stal dlužníkem UB poté, kdy v listopadu 2002 převzal takzvané speciální úvěry, které banka poskytla spřízněným firmám. Jako protihodnotu získal akciové podíly Union banky a Union Group.

Nově jmenovaný správce konkurzní podstaty již v den nástupu do funkce pozastavil na nezbytně nutnou dobu platby a prodeje majetku a rozhodl o provedení inventarizace i účetní uzávěrky. Před opětovným zahájením prodeje majetku chce Raida nejdříve provést revizi soupisu konkurzní podstaty. Důvodem podle jeho slov není podezření z neodborné správy konkurzu ze strany Michaely Huserové, ale obava z možných následků vyplývajících z rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci o jejím odvolání z formálních důvodů.

Raida chce dokončit revizi soupisu konkursní podstaty do konce září a do tohoto data také založí soupis do konkursního spisu. Pak chce rozhodnout o zpeněžení pohledávek ze největšími dlužníky a o ostatních prodejích majetku.

Union banka zkrachovala v květnu 2003. V ostravském peněžním ústavu uvízly vklady 75.000 střadatelů. Banka získala v konkurzu asi šest miliard korun, polovinu z nich už vyplatila v takzvaném částečném rozvrhu věřitelům. Průběh konkurzního řízení UB je podle mluvčího banky Oldřicha Babického rychlý a s nadprůměrným výnosem. "Jen výplata z částečného rozvrhu ve výši 20 procent je vysoko nad průměrem výnosu z konkurzů v Česku, který se pohybuje mezi třemi a pěti procenty," dodal mluvčí. Celkově se odhaduje výnos z konkurzu Union banky na zhruba 34 procent.

Zdroj: ČTK