2.3.2006

Konkurzní správce Union banky odpovídá na stovky dotazů

OSTRAVA (27. 2. 2006) – Už téměř na sedm stovek žádostí o informace, takzvaných dožádání policejních vyšetřovatelů, zodpověděl správce konkurzní podstaty zkrachovalé Union banky.

Podle Oldřicha Babického, mluvčího Union banky, a. s., v likvidaci, spolupracovala předloni správa banky s policií na objasnění téměř čtyř stovek dotazů, loni to bylo 260 odpovědí a vysvětlení. „Za necelé dva měsíce letošního roku jsme už řešili další dvě desítky dožádání. Je to jedna z nejdůležitějších činností správce. Spolupracuji s policií, státním zastupitelstvím a soudy, zejména pokud jde o objasnění problémových transakcí, příčin a okolností krachu banky. Informace jsme poskytovali rovněž i v případu kauzy překotného prohlášení konkurzu v Ústí nad Labem,“ řekl Lukáš Raida, správce konkurzní podstaty.

Tým konkurzního správce je tak v kontaktu s Policií ČR nebo státním zastupitelstvím v průměru každý druhý den. Nejčastěji ověřuje, zda měli lidé nebo společnosti účet či jiný bankovní produkt u Union banky. Časté jsou také dotazy týkající se stavu a vývoje na účtech. Některá dožádání pak vyžadují dohledání kopií stěžejních dokumentů v archivu banky.

Součástí spolupráce s orgány činnými v trestním řízení je také osobní kontakt správce s vyšetřovateli, a to nejen v tuzemsku, ale také v cizině. Nedávno například tým správce spolupracoval na objasnění případu v Německu, kde soud v Coburgu řeší pokus o finanční podvod z roku 1995.

Zdroj: Moravskoslezský deník