2.5.2006

ČT: Kvůli Union bance policie obvinila finančníka Catalfma

PRAHA (19. 4. 2006) – Policisté z ostravské pobočky Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality obvinili italského finančníka Paola Catalfama z porušování povinností při správě cizího majetku. Obvinění souvisí s vyšetřováním krachu Union banky, kterou Catalfamova společnost Investmart ovládala.

Podle policie si firma nechala v únoru 2003, dva týdny před uzavřením poboček banky, nezákonně proplatit 35 milionů korun a na dalších 30 milionů už měla uzavřenou smlouvu. Informovala o tom Česká televize (ČT).

Připomněla, že Catalfamo na sebe upozornil v říjnu 2002, kdy společnost Investmart ovládla Union banku. Podle policistů valná hromada banky souhlasila s tím, aby Investmart za převzetí banky dostal 65 milionů korun. ČT uvedla, že policisté z ostravské pobočky Úřadu pro odhalování korupce a finanční kriminality vyslechli Catalfama v Milánu před tamní soudkyní. Teď čekají na překlad výslechu.

"Nebyl jsem ochoten toto trestní stíhání postoupit do Italské republiky. Měl jsem za to, že bude vhodnější vést trestní stíhání zde, na našem území," řekl státní zástupce Alexandr Dadam. ČT uvedla, že v souvislosti s pádem Union banky policisté obvinili už osm lidí, kteří nevýhodnými obchody údajně připravili banku o téměř tři miliardy korun.

Zdroj: ČTK