10.7.2006

Union banka získá z prodeje svých pohledávek 55,5 mil. Kč

OSTRAVA (29. 6. 2006) – Zkrachovalá Union banka prodala ve výběrových řízeních úvěrové a neúvěrové pohledávky. Za tyto dluhy v hodnotě 139 milionů korun by měla pro věřitele získat 55,5 milionu, řekl ČTK mluvčí banky Oldřich Babický.

O prodeji pohledávek rozhodl ve středu věřitelský výbor padlé ostravské banky. Jediným kritériem pro hodnocení byla výše nabízené ceny. Banka mimo jiné prodala své úvěrové pohledávky za firmou Sigma Group, kterou označuje za svého největšího dlužníka. Sigma Group svůj dluh neuznává a s bankou se kvůli tomu soudí.

Nabyvatelem úvěrových pohledávek se stane firma chipocz se sídlem ve východočeských Třebechovicích pod Orebem. Ta za sedm pohledávek od čtyř dlužníků ve výši 89,5 milionu korun zaplatí Union bance 55,000.100 korun, doplnil konkurzní správce Lukáš Raida. Balík neúvěrových pohledávek zase kupuje pražská firma Vo & Be. Částka 450.500 korun, kterou Union bance nabídla za 200 jejích sporných či obtížně vymahatelných pohledávek za 103 dlužníky v celkovém objemu 49,4 milionu korun, byla totiž nejvyšší.

Součástí prodaných pohledávek jsou podle Raidy především pohledávky za společností Sigma Group. Union banka tvrdí, že Sigma Group byla jejím posledním největším dlužníkem. Podle rozhodnutí olomouckého soudu by jí totiž firma měla zaplatit přes 52 milionů korun nesplacených jistin, a k tomu ještě řádné a sankční úroky. Celkové závazky tak podle banky přesahují 100 milionů korun. Sigma Group ale svůj dluh vůči Union bance neuznává a soudí se s ní kvůli tomu. Kvůli nedořešeným majetkovým vztahům s Union bankou Sigma Group nevyplácí dividendy.

Členové věřitelského výboru spolu s konkurzním správcem vybírali z rekordního počtu nabídek. O pohledávky se zajímalo 17 uchazečů. Nakonec bylo v případě úvěrových pohledávek doručeno devět a u neúvěrových pohledávek sedm nabídek. "Je to největší počet nabídek do výběrových řízení za celou dobu konkurzu. Zájem investorů nás překvapil a jsme spokojeni s dosaženým výnosem," dodal Raida.

Union banka zkrachovala před třemi lety. V ostravském peněžním ústavu uvízly vklady 75.000 střadatelů. Banka získala v konkurzu asi šest miliard korun. Polovinu z nich už vyplatila v takzvaném částečném rozvrhu věřitelům, kteří dostali 20 procent z uznaných pohledávek. Celkový výnos z konkurzu banky by měl dosáhnout 34 procent. Banka už prodala své největší pohledávky za společnostmi Invesmart a Union Group. Za tyto dluhy v celkové výši 3,5 miliardy korun inkasovala 315.000 korun.

Zdroj: ČTK