10.7.2006

Senát je pro dodatečné odškodnění klientů tří zkrachovalých bank

PRAHA (21. 6. 2006) – Klienti tří zkrachovalých bank – Union banky, Plzeňské banky a Kreditní banky Plzeň – mají dostat podle Senátu dodatečné odškodnění až do výše čtyř milionů korun. Počítá s tím novela zákona o zrušení Fondu národního majetku, jejíž přijetí dnes horní komora umožnila hlavně díky ODS. Novelu ještě dostane k podpisu prezident Václav Klaus.

Řada senátorů měla k předloze výhrady. Navrhovaný způsob odškodnění je podle místopředsedy Senátu Petra Pitharta (KDU-ČSL) proti dobrým mravům, nejen proti pravidlům korektního bankovnictví. Norma má zpětnou platnost a je nespravedlivá, protože "znerovnoprávňuje bankovní domy", uvedl Pithart.

Odškodnění by měl vyplácet Fond pojištění vkladů (FPV), který zvažuje kvůli novele stížnost k Ústavnímu soudu. Podle České bankovní asociace (ČBA) senát dnes promarnil možnost ukázat, že je strážcem legislativy a právního státu. "Přestože senátoři měli k dispozici jasné a průkazné argumenty nejen o věcných, ale i závažných legislativních chybách navržené novely, nepřistoupili ani k rozpravě a propustili předloženou normu k prezidentskému podpisu," uvedla ČBA.

ČBA zvažuje, že se obrátí na soud. "Posuzují-li se minulé retroaktivní výplaty dodatečných náhrad z FPV nyní s odstupem času, udělaly banky jako plátci do nestátního FPV pravděpodobně chybu, že se neobrátily na soud již v prvním takovém případě. Tento krok bude pro případ této novely zvažován," uvedl prezident ČBA Pavel Kavánek.

Na chyby v novele upozorňuje i dopis senátorům od FPV z 16. června, který má ČTK k dispozici. Podle něj je novela v rozporu se základními právními zásadami a její výklad bude vyvolávat problémy. Novelizována v zákoně jsou totiž přechodná ustanovení zákona. FPV upozorňuje rovněž na nedostatečnou úpravu promlčecích lhůt nebo termínů pro zahájení výplat dodatečných náhrad. V zákoně jsou podle analýzy použity nejasné právní pojmy, stanoven různý přístup k poškozeným klientům nebo nejasně definovaný rozsah anonymních vkladů. "Základním problémem, na který upozorňují všechny analýzy i stanovisko České národní banky a ministerstva financí je otázka retroaktivity daného návrhu," stojí v dopise senátorům.

Většina senátorů, konkrétně 39 ze 63 přítomných, ale přijetí normy podpořila. Její součástí je totiž i uvolnění dvou miliard korun z výnosů z privatizace na výstavbu domovů důchodců. Případné úpravy novely by znamenaly její zamítnutí. Senátní změny by totiž mohla posoudit jen dosavadní sněmovna, jejíž funkční období ale už skončilo. Poukázal na to i Pithart s tím, že postup poslanců se podobá vydírání. "Musíte to schválit, protože změnit to nemůžete a zamítnout se neodvážíte," popsal postoj poslanců. Přesto ale chtěl odmítnutí normy s tím, že by senátním návrhem doporučil pouze uvolnění peněz na nové domovy důchodců.

Předsedkyně Klubu otevřené demokracie Soňa Paukrtová uvedla, že s navrhovaným odškodněním nesouhlasí centrální banka ani ministerstvo financí. Jeho dosavadní šéf Bohuslav Sobotka již dříve řekl, že schválení návrhu, který předložila ODS, pokládá za výsledek lobbování klientů tří zkrachovalých bank. Uvedl, že peníze nepůjdou ze státního rozpočtu, ale z FPV. "O to se sníží objem prostředků, které jsou ve fondu," řekl.

ODS chce návrhem docílit toho, aby klienti uvedených zkrachovalých peněžních ústavů dostali stejné odškodnění jako dříve zákazníci jiných padlých bank. Odškodnění ale bude podle kritiků vypláceno i za anonymní vklady. Celkem si má odškodnění vyžádat tři až čtyři miliardy korun. Z nich by podle výkonné ředitelky FPV Renaty Čechové měla přibližně 1,77 miliardy korun získat skupina PPF. Ta spravuje Českou pojišťovnu, která vlastnila Kreditní banku Plzeň v době jejího krachu, a po této neúspěšné investici klienty vyplatila. "Dodatečná náhrada pro klienty Union banky a Plzeňské banky bude činit přibližně 2,05 miliardy korun," dodala Čechová.

Zdroj: ČTK