31.5.2007

Počet soudních sporů v případě zkrachovalé Union banky již výrazně poklesl

Počet incidenčních žalob, jejichž pravomocné rozhodnutí je podmínkou ukončení konkursu zkrachovalé Union banky, za poslední rok významně poklesl. Ke konci března, kdy bylo poslední jednání věřitelského výboru, bylo z celkového počtu 261 incidenčních žalob již 167 pravomocně skončeno. Informoval o tom správce konkursní podstaty Union banky Lukáš Raida. Informace o průběhu a výsledcích soudních sporů pravidelně zařazujeme na jednání věřitelského výboru a každý z věřitelů má možnost získat přehled z konkursního spisu," uvedl s tím, že v naprosté většině ukončených sporů uspěla Union banka.

V incidenční žalobě soud rozhoduje, zda nárok je oprávněný. Pokud například osoba, které nebyla konkursním správcem či jiným věřitelem uznána pohledávka za úpadcem, je přesvědčena o oprávněnosti svého nároku, musí v takovém případě rozhodnout soud. "Dokončení všech soudních sporů je podmínkou pro uzavření konkursu s finálním rozdělením peněz pro věřitele," řekl Raida.

Konkurs ostravské Union banky, který byl prohlášen na konci května 2003, patří dle dostupných informací k nejúspěšnějším v České republice. Díky rychlosti a odbornému vedení konkursu se podařilo dosáhnou významného výnosu z prodeje majetku banky, a to cca 6,4 miliardy korun. Z této sumy bylo již přes 3 miliardy korun vyplaceno v rámci tzv. částečného rozvrhu, který umožňuje vyplatit věřitele ještě před ukončením konkursu a dalších zhruba 3,4 miliardy korun dál čeká na účtech ve prospěch oprávněných věřitelů zkrachovalé ostravské banky. "Snažili jsme se věřitelům peníze vyplatit co nejdříve po prohlášení konkursu. Jeden částečný rozvrh již proběhl a věřitelé v jeho rámci získali 20 procent z uznaných pohledávek,“ uvedl Raida. Další výplatě v rámci částečného rozvrhu v současnosti brání zejména nejasnosti ohledně osudu poslaneckého návrhu zákona o dodatečných náhradách klientů zkrachovalých bank. Tato zákonná norma byla v minulosti přijata ve formě tzv. „přílepku“ k věcně nesouvisejícímu zákonu, následně pak byla rozhodnutím Ústavního soudu zrušena. „O dalším osudu tohoto legislativního záměru tak lze v současnosti pouze spekulovat,“ dodal Raida.

Veškeré prodeje majetku proběhly transparentním způsobem, ve veřejných výběrových řízeních byla jediným kritériem (po splnění kvalifikačních předpokladů zájemců) výše nabízené ceny. S jednotlivými prodeji majetku vždy souhlasili jak členové věřitelského výboru, tak i dohlížející konkursní soud. Celého konkursního řízení se účastní rovněž Krajské státní zastupitelství v Ostravě a ani z jeho strany nebyly vzneseny žádné připomínky.

Celkový výnos z konkursu Union banky správce Raida odhaduje kolem 35 procent z uznaných pohledávek. Věřitelé se tedy v budoucnu dočkají kromě již vyplacených 20 procent, ještě zhruba patnáctiprocentní výplaty. V současné době má Union banka již jen 10 zaměstnanců, naprostá většina majetku byla zpeněžena.