14.4.2004

Italský poslanec poslal spor o Union banku před Evropskou komisi

OSTRAVA/MILÁN/BRUSEL 14. dubna (ČTK) – Evropská komise se bude zřejmě zabývat sporem, který vede nizozemská investiční společnost Invesmart s Českou republikou v souvislosti se vstupem Invesmartu do Union banky. Žádost o intervenci ve sporu podal k Evropské komisi minulý týden italský poslanec Evropského parlamentu Marco Formentini. ČTK to dnes sdělila společnost Invesmart.

Italský poslanec podle Invesmartu požádal komisi, aby od českých státních orgánů získala informace o jejich skutečných úmyslech nalézt korektní a spravedlivé řešení sporu. Formentini očekává, že Evropská komise odpoví na jeho žádost během tří až čtyř týdnů, dodal Invesmart. Vyjádření Evropské komise zatím není k dispozici.

Konkurzní správkyně Union banky Michaela Huserová soudí, že spor v souvislosti s pádem Union banky se konkurzní správy netýká. "Je to záležitost mezi Invesmartem a Českou republikou, a mně to proto nepřísluší komentovat. Pro konkurzní správu zůstává Invesmart stále největším dlužníkem," řekla ČTK Huserová.

Většinový akcionář Invesmartu Paolo Catalfamo ČTK řekl, že jeho dosavadní pokusy o dialog a nalezení smírného řešení sporu ztroskotaly. Dodal, že očekává, že Evropský parlament a Evropská komise k této záležitosti zaujmou stanovisko.

Invesmart B.V. je investiční společnost registrovaná v Nizozemsku. Společnost vstoupila do Union banky předloni v červnu, finanční ústav ale loni v únoru kvůli nedostatku hotovosti zavřel své pobočky. Invesmart se snažil pád banky vyřešit soudním vyrovnáním, při němž klientům sliboval výnos nad rámec pojištěných vkladů. Soud ale nakonec loni v květnu rozhodl o likvidaci banky a krátce nato o prohlášení konkurzu.

V srpnu 2003 Invesmart a Catalfamo kvůli pádu Union banky zahájili proti České republice dvě arbitrážní řízení. Podle dřívějších informací chtějí Italové po České republice požadovat náhradu deset miliard korun.

Konkurzní správkyně Union banky se zase snaží poslat do konkurzu Invesmart, protože podle ní dluží Union bance více než 2,5 miliardy korun. Invesmart ještě loni v srpnu podle sdělení Union banky své závazky vůči peněžnímu ústavu uznával. Nyní Invesmart zastává názor, že převzaté dluhy vůči Union bance jsou neplatné, protože prý byly poskytnuty v rozporu s českým právem.

Zdroj: ČTK