14.4.2004

Správkyni banky někdo vyhrožuje

Ostrava – Lidé z týmu konkurzní správkyně zkrachovalé Union banky tvrdí, že jsou vydíráni. "Správkyni Michaele Huserové dokonce před několika dny hrozil neznámý pachatel zastřelením," tvrdí mluvčí Huserové Oldřich Babický.

Do banky také nedávno doručil jeden z věřitelů písemnosti, jimiž se pokusil Huserovou vydírat. Správkyně proto podala trestní oznámení. Nejde přitom o jediný případ výhrůžek. Před několika týdny se cílem nátlaku stali dva jiní pracovníci konkurzního týmu. "Ti měli být zdiskreditováni zveřejněním zinscenované řady materiálů, které obsahují nepravdivé informace o jejich údajné vazbě na banky v takzvaných daňových rájích," řekl Oldřich Babický.

Policie už před časem vyšetřovala jiný případ nátlaku: "Muž, jehož totožnost jsme zjistili, vyhrožoval lidem z konkurzní správy, že je zlikviduje. Nedávno jsme ten případ uzavřeli jako přestupek," řekl policejní mluvčí Milan Klézl, který včera o nových trestních oznámeních podaných lidmi z Union banky nevěděl.

Babický tvrdí, že lidé z konkurzní správy jsou vydíráni kvůli tomu, jak nekompromisně nutí dlužníky banky, aby spláceli dluhy. "Atmosféra se vyhrotila poté, co správa konkurzní podstaty v posledních dvou týdnech zveřejnila informace o úspěšném zpeněžování majetku a vymáhání pohledávek. Na účtech banky se v hotovosti sešlo už přes čtyři a čtvrt miliardy korun. To může být, vedle exekucí na majetek dlužníků banky, jedním z důvodů, proč se objevily anonymní výhrůžky odstranění správkyně," řekl mluvčí Babický.

Zdroj: MF Dnes