28.8.2003

Union banka: Invesmart neřekl, kdy zaplatí miliardové dluhy

OSTRAVA 28. srpna (ČTK) – Vlastník Union banky a její největší dlužník, šéf italské investiční společnosti Invesmart Paolo Catalfamo, se zatím nezmínil, kdy a jakým způsobem zaplatí své miliardové závazky vůči padlé ostravské bance. Po dnešní, vůbec první schůzce konkurzní správkyně banky Michaely Huserové s Catalfamem to ČTK sdělil mluvčí peněžního ústavu Robert Korselt. Vyjádření Catalfama se ČTK získat nepodařilo.

"Invesmart nepopírá své závazky. Ke konkrétní dohodě, kdy a jak zaplatí dlužné částky, ale dnes nedošlo," přiznal Korselt. Konkurzní správkyně bude podle něj proto dluh standardně vymáhat prostřednictvím zajišťovacích práv. Na Invesmartu chce vymoci zaplacení jeho dluhu přesahujícího více než dvě a půl miliardy korun, a další zhruba miliardu korun, kterou tvoří nesplacený úvěr mateřské společnosti Union Group.

Podle Korselta se 90 procent času více než dvouhodinového jednání hovořilo o dvou arbitrážích, které zahájil Invesmart proti České republice kvůli pádu banky. Korselt připustil, že Catalfamo chce zřejmě své závazky uhradit z výtěžku arbitráží. Podle dřívějších informací chce po České republice za svou investici požadovat náhradu deset miliard korun.

Společnost Invesmart vstoupila do Union banky v loňském roce, finanční ústav ale letos v únoru zkrachoval. Invesmart se snažil pád banky vyřešit soudním vyrovnáním, při němž klientům sliboval výnos nad rámec pojištěných vkladů. Soud ale nakonec rozhodl o prohlášení konkurzu. Počátkem srpna Invesmart informoval o tom, že nesouhlasí s prohlášením likvidace a následným konkurzem Union banky a zahájil proti České republice dvě arbitráže.

Konkurzní správkyně si prý od prohlášení konkurzu domlouvala s Invesmartem už několik termínů jednání. Kromě dnešní byly údajně všechny ze strany Italů odvolány.

Zdroj: ČTK