20.2.2004

Rok po uzavření poboček Union banky probíhají desítky policejních šetření

OSTRAVA (20. února 2004) – Správkyně konkursní podstaty Union banky je rok po uzavření poboček tohoto zkrachovalého bankovního domu zavalena dotazy policejních vyšetřovatelů na okolnosti pádu banky a s tím související staré obchodní transakce. Zhruba stopadesát zaměstnanců banky, kteří zbyli z původních 1200 lidí na přepážkách a v zázemí banky, tak má velmi napilno, aby vedle vymáhání pohledávek, zpeněžení majetku a příprav na uspokojování věřitelů, pomohlo objasnit krach ostravského bankovního domu.

Do této chvíle obdržela správkyně Michaela Huserová přes 150 výzev, žádostí a tzv. dožádání od různých orgánů činných v trestním řízení. Tým konkursní správkyně již vyřídil stovky požadavků a každý týden předává Policii ČR nebo státnímu zastupitelství několik desítek vyžádaných písemností. Sama správkyně podala od konce května 2003, kdy ji Krajský soud v Ostravě ustavil do role správce konkursní podstaty, zatím sedm trestních oznámení, vesměs kvůli poškozování věřitelů, chybějící dokumentaci a pokusům o podvod. První podnět k trestnímu stíhání podala správkyně už 27. srpna 2003, poslední byl podán před několika dny, přesněji 6. února. Nelze vyloučit, že další podání budou pro ochranu majetku a práv věřitelů ještě následovat.

Uzavřením poboček Union banky, které přestaly poskytovat služby klientům 21. února 2003, začala několikaměsíční krize, která vyústila 29. května 2003 do platného prohlášení konkursu. (Usnesení Krajského soudu v Ústí nad Labem, který 31. 3. 2003 prohlásil konkurs na společnost Česká revitalizační, údajnou nástupkyni Union banky, byl 4. dubna 2003 zrušen a proti příslušnému soudci je vedeno trestní stíhání.). Union banka eviduje 130 tisíc pohledávek věřitelů. Z toho se dosud přihlásilo 75 tisíc klientů, z čehož 67 300 bylo přezkoumáno.

Policejní šetření a trestní oznámení, která podala správkyně konkursní podstaty, směřují k tomu, aby se zmíněnému počtu poškozených klientů Union banky dostalo co největší finanční satisfakce. Správkyně proto mimo jiné vymáhá proplacení tzv. Duckého směnek v hodnotě 350 milionů korun, které vystavil státní podnik Slovenský plynárenský priemysel (SPP) v roce 1998 a které banka získala v rámci standardní obchodní operace. Případ, v němž hrají roli i slovenské soudy a stát, nyní řeší Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Banka navíc připravuje proti Slovenské republice žalobu na ochranu investic a majetku.

Před soud se zřejmě dostane i faktura společnosti INVESMART B.V. na 35 milionů korun, kterou bývalý management banky proplatil holandské finanční skupině, jenž měla být strategickým investorem ostravského bankovního domu, pouhých 14 dní před uzavřením obchodních míst. INVESMART B.V. je současně se závazkem zhruba 2,7 miliardy korun dodnes jedním z největších dlužníků zkrachovalé banky a nereaguje na výzvy k úhradě svého dluhu. Před týdnem (13. února) proto správkyně konkursní podstaty vyzvala případné další věřitele INVESMARTU B.V. ke společnému postupu a připravuje další kroky, jimiž by i tyto prostředky vrátila zpět do konkursní podstaty Union banky, z níž budou později vypořádávány závazky k někdejším klientům.

Vedle zmíněných případů Union banka pokračuje ve vymáhání všech nesplacených úvěrů. Dosud uspěla u zhruba 50 procent retailových (drobných) klientů a 25 procent korporátních (firemních) dlužníků. To vrátilo do banky značnou sumu peněz, která dává naději, že by tým správkyně konkursní podstaty mohl do dvou let připravit částečný rozvrh. Výnos konkursního řízení by podle prvních odhadů měl být vyšší než je celostátní průměr, který se běžně pohybuje na úrovni tří až pěti procent.