20.2.2004

Union banka před rokem uzavřela své pobočky

OSTRAVA 20. února (ČTK) – Union banka před rokem uzavřela své pobočky. O uzavření pobočkové sítě rozhodl management banky ve čtvrtek 20. února 2003 ve večerních hodinách. Zároveň byly zablokovány platební karty, přestaly fungovat bankomaty, zastavil se bezhotovostní styk. Následující den se již 130 tisíc klientů banky v zemi k bankovním přepážkám nedostalo. Union banka v době uzavření měla 91 obchodních míst propojených počítačovým systémem a bezmála 1100 zaměstnanců.

Uzavřením poboček začala několikaměsíční krize Union banky, která vyústila 29. května 2003 do platného prohlášení konkurzu. Na konci loňského března totiž v Ústí nad Labem na základě falešných dokumentů soudce Jiří Berka prohlásil konkurz na firmu Česká revitalizační, což měla být nástupkyně Union banky. Tomu mělo předcházet přestěhování sídla a změna jména banky na valné hromadě, která se však nikdy neuskutečnila.

Tento konkurz soudce o několik dní později zrušil. Kvůli podezřelým konkurzům na Union banku, ale i na ZKL Klášterec nad Ohří a Stavební podnik Ralsko, byl Berka spolu s dalšími čtyřmi lidmi obviněn ze zločinného spolčení.

Union banka eviduje 130 tisíc pohledávek věřitelů. Z toho se dosud přihlásilo 75 tisíc klientů, z čehož 67.300 bylo přezkoumáno. Podle mluvčího banky Roberta Korselta pomáhá konkurzní správkyně Michaela Huserová vedle vymáhání pohledávek, zpeněžení majetku a příprav na uspokojování věřitelé současně objasňovat krach ostravského domu.

"Rok po uzavření poboček je konkurzní správkyně zavalena dotazy policejních vyšetřovatelů na okolnosti pádu banky a s tím související staré obchodní transakce," řekl Korselt. Huserová podala od konce května 2003, kdy ji Krajský soud v Ostravě ustavil do role konkurzní správkyně, sedm trestních oznámení. Ta se týkala především poškozování věřitelů, chybějící dokumentace a pokusů o podvod. Správkyně nevylučuje, že další trestní podání budou následovat.

Mimo toho správkyně vymáhá například proplacení takzvaného Duckého směnek v hodnotě 350 milionů korun, které vystavil státní podnik Slovenský plynárenský priemysel (SPP) v roce 1998 a které banka získala v rámci standardní obchodní operace. Případ, v němž hrají roli i slovenské soudy a stát, nyní řeší Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Banka navíc připravuje proti Slovenské republice žalobu na ochranu investic a majetku.

Před soudem zřejmě skončí i faktura společnosti Invesmart B.V. na 35 milionů korun. Částku proplatil bývalý management banky holandské finanční skupině, jenž měla být strategickým investorem ostravského bankovního domu, 14 dní před uzavřením obchodních míst. Původně akcionáři přes protesty minoritních vlastníků odsouhlasili částku 60 milionů korun.

Invesmart B.V. je současně se závazkem zhruba 2,7 miliardy korun dodnes jedním z největších dlužníků zkrachovalé banky a nereaguje na výzvy k úhradě svého dluhu. Před týdnem Huserová vyzvala případné další věřitele Invesmartu B.V. ke společnému postupu a připravuje další kroky, jimiž by i tyto prostředky vrátila zpět do konkursní podstaty Union banky, z níž budou později vypořádávány závazky k někdejším klientům.

Union banka pokračuje i ve vymáhání všech nesplacených úvěrů. Dosud uspěla u zhruba 50 procent drobných klientů a 25 procent korporátních firemních dlužníků. To podle Korselta vrátilo do banky značnou sumu peněz, která dává naději, že by tým konkurzní správkyně mohl do dvou let připravit částečný rozvrh. Výnos konkurzního řízení by podle prvních odhadů měl být vyšší, než je celostátní průměr, který se běžně pohybuje na úrovni tří až pěti procent. V bance dosud pracuje okolo 150 zaměstnanců.

Zdroj: ČTK