13.2.2004

Správkyně konkursní podstaty Union banky chce najít partnery pro návrh na konkurs Invesmartu

OSTRAVA (13. února 2004) – Union banka zvažuje možnosti dalšího postupu vůči společnosti Invesmart B.V., která patří k jejím největším dlužníkům. V první fázi se rozhodla zveřejnit výzvu, v níž hledá další věřitele Invesmartu pro případný další společný postup. Tomuto kroku předcházela řada pokusů vymoci pohledávku, kterou banka má vůči společnosti Invesmart B.V.

Společnost Invesmart B.V. dlouhodobě nereaguje na výzvy, aby řešila svůj dluh. Dokumenty, které správkyně konkursní podstaty a právní zástupci Union banky adresují do sídla firmy v holandském Rotterdamu, se vracejí jako nedoručitelné. Selhaly zatím i pokusy o zahájení jednání se zástupci tohoto velkého dlužníka o úhradě jeho závazků. Invesmart dluží Union bance částku přesahující 2,7 miliardy korun.

Se společností Invesmart je spojena řada nejasností. V prvním únorovém týdnu proto správkyně konkursní podstaty mimo jiné podala trestní oznámení, v němž požaduje prošetřit převod 35 miliónů korun z Union banky na účet Invesmartu za údajné náklady, které mu vznikly s přípravou vstupu do banky. Právní experti týmu správkyně konkursní podstaty dospěli k závěru, že Invesmart peníze získal bez náležitého právního titulu a obrátili se proto na policii.