5.3.2004

Dražba vybavení pražské reprezentativní pobočky Union banky vynesla miliony

OSTRAVA (5. března 2004) – Dražba nábytku, starožitností a dalšího vybavení pražské pobočky Union banky v Helénské ulici vynesla včera 2,608 milionu korun, které zvýší hodnotu konkursní podstaty, z níž budou v budoucnu vypláceni věřitelé zkrachovalého peněžního ústavu. Dražitelé, kterých se v někdejším pražském zastoupení ostravské banky sešlo 32, licitovali o 100 položek majetku. Celkem nakoupili 79 položek z nabízených movitých věcí.

Vydražených 79 souborů si mezi sebe rozdělilo celkem 16 dražitelů, když navíc 32 položek bylo uhrazeno již přímo po dražbě v hotovosti. Na zaplacení zbývajících vyšších částek mají kupující dražební vyhláškou stanovenu lhůtu, podle výše ceny, od deseti dnů do tří měsíců od skončení dražby. Cenu dosaženou vydražením nelze uhradit započtením, rovněž platba směnkou je nepřípustná. Pokud vydražitel cenu v termínu splatnosti neuhradí, nezískává předmět dražby a navíc odpovídá za škodu, kterou tímto jednáním způsobil.

Předmětem dražby byly soubory movitých věcí, které tvoří funkční celek, ale i jednotlivé kusy – nábytek, koberce, trezory, drobné předměty – zahrnuté do konkursní podstaty. K nejzajímavějším kusům patřily starožitné skříně či perské koberce. Největší zájem projevili dražitelé o kancelářský nábytek, ať již klasický či zcela atypický.Velká poptávka byla zaznamenána rovněž o větší jednací stoly, sedací soupravy, kožená křesla se stolky, repliky starožitných stolů a v neposlední řadě rovněž o perské koberce. Účastníky této dražby rovněž upoutala připravovaná dražba uměleckých předmětů ve vlastnictví Union banky, kdy si značný počet účastníků dražby odnesl aukční katalog na tuto další dražbu plánovanou na 16. března 2004 v Ostravě v sídle banky.

Kromě dražby movitého majetku z pobočky v Helénské v Praze a chystaného prodeje uměleckých předmětů pokračuje správkyně konkursní podstaty Union banky v prodeji nemovitostí s cílem maximálního navýšení cen.

Prodej veškerého majetku a strategii konkursu zkrachovalé Union banky, kontroluje tříčlenný věřitelský výbor za předsednictví zástupce Fondu pojištění vkladů. Nad průběhem konkursu, který byl prohlášen Krajským soudem v Ostravě 29. května 2003, dohlíží soudce.