17.3.2004

Zkrachovalá Union banka dražila desítky obrazů

OSTRAVA – Ostravské sídlo zkrachovalé Union banky po více než roce, kdy banka loni v únoru definitivně zavřela dveře pro své klienty, včera opět ožilo čilým ruchem. Probíhala zde netradiční aukce sto třiceti šesti obrazů, které v bance byly.

Výnosy z dražby půjdou na úhradu dluhů, které po bance zbyly. Nejvíce peněz zaplatili zájemci o dílo malíře Antonína Slavíčka s názvem Alej. Z vyvolávací ceny dvě stě tisíc korun vyšplhala nakonec částka, kterou kupující zaplatili, na 460 tisíc korun.

„Jde o průlomovou dražbu uměleckých předmětů u nás,“ komentoval mluvčí Union banky Oldřich Babický. „Držíme se přísně zákona o konkursu a vyrovnání. Milovníci umění jsou jistě zvyklí na jiné prostředí,“ doplnil.

Snad nejnápadnější byl tak na aukci fakt, že obrazy během ní vůbec nebyly vystaveny. Pouze jejich fotografie se promítaly na velké plátno v improvizované aukční síni. Ani všední den není zrovna obvyklý pro dražbu s uměním – ty se konají o víkendech. „Pracovní den je sice pro aukce umění netypický, ale odpovídá pravidlům zpeněžování majetku z konkursní podstaty banky,“ vysvětloval mluvčí. Kdo chtěl vidět obrazy přímo, musel do banky přijít již o pár dní dříve, kdy konkursní správci naplánovali prohlídkové dny. Znalci a kupci umění rovněž museli respektovat dražební vyhlášku. Tedy kdo se chtěl aukce zúčastnit, musel složit peníze předem. Podle toho, o jak drahý obraz se kupující ucházel, skládal hotovost od pěti set do padesáti tisíc korun.

Banka dostala pět milionů

Nejvyšší vyvolávací cenu měly obrazy Letohrádek královny Anny od Jana Baucha za 280 tisíc korun a za stejnou částku bylo nabízeno i Plavení koní od Oldřicha Blažíčka. Bauchův Letohrádek byl prodán za tři sta sedmdesát a Blažíčkovo plavení koní za 420 tisíc korun. Součástí dražby byla státní kulturní památka – obraz Obrácení sv. Pavla na křesťanskou víru od neznámého autora. Jako státem chráněná památka však takový obraz nesmí opustit hranice republiky. I to byl možná jeden z důvodů, proč o něj nikdo neprojevil zájem.

S výsledky dražby byli její organizátoři včera spokojeni. Součet vyvolávacích cen před dražbou činil 4 miliony a sto dvacet tisíc korun, zájemci o umění nakonec včera zaplatili milionů 335 tisíc korun. Nového majitele nenašlo pouze osmnáct obrazů. Nicméně z hlediska splácení dluhů banky jde jen o „kapku v moři“ Union banka totiž dluží několik miliard a eviduje 130 tisíc věřitelů.

K obrazům se podle mluvčího Babického Union banka většinou dostala díky tomu, že se stala majitelem dříve zkrachovalého bankovního domu Skala. Tam včera prodávané obrazy byly především. O první ani poslední dražbu uměleckých předmětů Union banky však včera nešlo.

Již v minulém týdnu dražili konkursní správci v Praze nábytek, starožitnosti a další vybavení pražské pobočky banky. Za více než dva a půl milionu korun tak v dražbě prodali například právě nábytek nebo perské koberce. Zatím se nenašel žádný se zájemců o kulečník, který rovněž v pražské pobočce Union banky měli. Mluvčí Babický uvádí, že banka ještě minimálně jednu dražbu uměleckých předmětů udělá. K prodeji budou i věci, které se v předcházejících dražbách neprodaly. Tedy i ten bankovní kulečník.

Zdroj: Lidové noviny