19.9.2003

V Union bance se našly odposlech a falešné dokumenty

OSTRAVA 19. září (ČTK) – Falešné dokumenty se spoustou pravopisných chyb a levné odposlouchávací zařízení se objevily v ústředí zkrachovalé Union banky (UB). ČTK to dnes řekl tiskový mluvčí banky Robert Korselt. Odposlech našli pracovníci ochranné služby v zasedací místnosti, dokumenty se zfalšovaným podpisem konkurzní správkyně UB se objevily například v souvislosti s pronájmem nebytových prostor. Union banka o tom informovala kriminální policii.

Podle informací z banky byly "štěnice" v UB objeveny při běžné prohlídce a byly ještě funkční. "V jednací místnosti, kde probíhají především provozní porady, byl u okna pod parapetem nalezen běžně dostupný radiový vysílač v hodnotě několika stokorun," uvedl k nálezu ředitel úseku centrální evidence Martin Uher, který má na starost rovněž bezpečnost. Podle něj odposlech mohl být funkční maximálně pár dnů.

Policejní mluvčí ostravské policie Alena Kudělová uvedla, že policie podobný případ řešila i ve zkrachovalé Moravia Bance. "Z Union banky není do této chvíle v této věci podáno trestní oznámení," řekla ČTK.

Tým správkyně konkurzní podstaty podle Korselta rovněž zachytil pokusy o podvod. "Například v souvislosti s pronájmem nebytových prostor, ve kterých jsou umístěny pobočky UB, se objevily dokumenty se spoustou pravopisných chyb, které měla podepsat Michaela Huserová. Listiny i podpisy paní správkyně však byly zfalšovány," řekl Korselt s tím, že zřejmě nepůjde o ojedinělý případ.

Konkurzní správkyně UB Michaela Huserová už podala dvě trestní oznámení, jedno na bývalého zaměstnance banky a druhé na neznámého pachatele v souvislosti s převodem zhruba šesti milionů dolarů na společnost Harvardský průmyslový holding.

Zdroj: ČTK