16.10.2003

Union banka řeší podvod se směnkami

OSTRAVA – Konkursní správkyně Union banky (UB) Michaela Huserová podala trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli podezřelým transakcím se směnkami, které zajišťovaly pohledávky z úvěrových smluv a souvisejí s úvěrovým případem společnosti Comsug. Jde už o třetí trestní oznámení, které Huserová v případě UB podala.

"Je zde řada okolností vzbuzujících zásadní pochybnosti o povaze směnečných transakcí. Jsem přesvědčena, že organizovaný postup zatím neznámých osob proti Union bance byl podvod," sdělila dále Huserová. V roce 1996 poskytla Union banka společnosti Comsug úvěr, který zajišťovaly dvě směnky s nevyplněnou částkou. Z důvodu nesplácení poskytnutého úvěru byl na majetek společnosti Comsug v roce 1999 prohlášen konkurs a v roce 2000 Union banka postoupila svou pohledávku za společností Comsug společnosti Suisse-Invest, a to včetně převodu obou směnek.

Do směnečných vztahů následně vstoupilo několik dalších společností s cílem zbavit dlužníky Union banky jejich dluhů. Podle Huserové je ovšem více než pravděpodobné, že jde o simulované transakce, a tím vážné poškození banky. Podle tiskového mluvčího banky Roberta Korselta jde o dvě směnky, které byly asi osmkrát postoupeny a objevují se na nich částky v desítkách a stovkách milionů korun. Trestní oznámení bylo podáno minulý týden na ostravské expozituře útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování.

Huserová dříve podala dvě trestní oznámení, z nichž jedno se vztahovalo na bývalého zaměstnance banky a druhé bylo na neznámého pachatele v souvislosti s převodem zhruba šesti milionů dolarů (asi 180 milionů korun) na společnost Harvardský průmyslový holding.

Zdroj: Lidové noviny