20.10.2003

V kauze UB je 39 trestních oznámení, nikdo zatím není stíhán

OSTRAVA/PRAHA 20. října (ČTK) – Útvar odhalování korupce a finanční kriminality prošetřuje 39 trestních oznámení na management a statutární orgány a činnost akcionářů zkrachovalé Union banky (UB). Dosud však nebylo zahájeno žádné trestní stíhání. ČTK to dnes řekla Lucie Uhlířová z tiskového oddělení policejního prezidia. UB zbankrotovala koncem května a uvízly v ní vklady 130.000 klientů.

"Policejní útvar v tuto chvíli sbírá podklady pro rozhodnutí, zda trestní stíhání konkrétní osoby zahájeno bude, či nebude," uvedla Uhlířová. Policie se podle ní zabývá 32 trestními oznámeními, které podali drobní vkladatelé Union banky. Další čtyři podněty podala správkyně konkurzní podstaty Michaela Huserová, po jednom podali akcionář banky a Česká národní banka a zatím poslední je od anonymního oznamovatele, doplnila Uhlířová.

Například Invesmart, který prostřednictvím Union Group ovládl banku loni v říjnu, podal trestní oznámení kvůli prohlášení konkurzu na Union banku. ČNB podle Pavla Zúbka z tiskového oddělení podala letos v červnu trestní oznámení ve věci zkreslování údajů v hospodaření a jmění, porušování závazných pravidel hospodářského styku, porušování povinnosti při správě cizího majetku, úvěrového podvodu a poškozování věřitele.

Konkurzní správkyně UB již upozornila na ztracené dokumenty související se stopadesátimilionovým úvěrem společnosti Quonex Real, dále na odposlouchávací zařízení nalezené v bance a zároveň na dokumenty se zfalšovaným podpisem správkyně. Podala také trestní oznámení na neznámého pachatele v souvislosti s převodem zhruba šesti milionů dolarů (asi 180 milionů korun) na společnost Harvardský průmyslový holding. Její zatím poslední, čtvrté oznámení, souvisí s podezřením na směnečný podvod, který je spojen s úvěrem poskytnutým společnosti Comsug.

Podle tiskového mluvčího UB Roberta Korselta banka úzce spolupracuje s policií. Od prohlášení konkurzu obdržela Union banka na 150 výzev, žádostí a dožádání od různých orgánů činných v trestním řízení. "Snažíme se poskytovat součinnost v maximální možné míře. Vyřídili jsme 140 požadavků orgánů činných v trestním řízení, vytvořili jsme a předali několik tisíc kopií dokumentů," uvedla pro ČTK Huserová. Banka podle ní každý týden policii či státnímu zastupitelství předává několik šanonů písemností.

V souvislosti s Union bankou policie vyšetřuje dvě kauzy. Kvůli podezřelému konkurzu na banku je pro zneužití pravomoci veřejného činitele stíhán soudce Krajského soudu v Ústí nad Labem Jiří Berka, který na základě padělaných dokumentů rozhodl o konkurzu banky, který později zrušil. Pražská policie zase obvinila trojici mužů v čele s příbramským fotbalovým bossem Jaroslavem Starkou, že údajně počátkem dubna unesli a jeden den drželi šéfa Union Group Guiseppe Roselliho.

Zdroj: ČTK