21.10.2003

Správkyně: Konkurz banky je obrovská zkušenost

Ostrava – Michaela Huserová, správkyně konkurzní podstaty v Union bance, má za sebou prvních sto pracovních dní.

Křehká pětatřicetiletá ekonomka měla za sebou před příchodem do Union banky zkušenosti z řízení podniků a z několika menších konkurzů. S Union bankou dostala pořádné sousto: jde o vůbec největší konkurz v Česku. A také o konkurz velmi sledovaný – to kvůli událostem, jež mu předcházely. Ještě před jeho vyhlášením Union banka záhadně měnila sídlo, kdosi falšoval její dokumenty, do bankrotu ji poslal soud v Ústí nad Labem, aby pak rozhodnutí zase zrušil, kdosi unesl jednoho z jejích šéfů. To všechno vyšetřuje policie. A další trestní oznámení přibývají.

Minulý týden jste podala už třetí trestní oznámení kvůli dalšímu podivnému případu, na který jste v bance přišli. Oč jde tentokrát?

O směnky, jimiž byl zaručen jeden významný úvěr. Směnky přecházely postupně přes několik společností a zdá se, že ne všechno bylo podle zákona, je možné, že při tom byla banka poškozena. Jestli to tak bylo, musí ale prošetřit policie.

Chystáte na policii i další podněty?

Vyloučit se to nedá. My jsme se v bance nejdřív dostali k tomu, co bylo úplně navrchu. Postupně odkrýváme další skutečnosti. Nejsme hotovi, nevím, na co ještě narazíme.

Nedávno jste na ředitelství Union banky objevili zařízení na tajný odposlech. Vám prý čas od času někdo vyhrožuje, sledují vás neznámá auta. Nemáte strach?

Řeknu na rovinu, někdy je to těžké. Už proto, že jsem žena, muži třeba některé věci chápou jinak. Já se ale nejvíc bojím o svou práci, aby šla tam, kam jít má. Avěřím, že žijeme v civilizované společnosti, kde se dějí jenom civilizované věci.

Zjistila už policie, co bylo za nálezem odposlechu?

My jsme připraveni na to, že o takovémhle konkurzu se někdo zvenku chce dovědět víc, než co se dá běžně zveřejňovat. Ale o šetření odposlechu nemáme žádné informace.

Tušíte, kdo štěnici do banky mohl namontovat, o co mohlo komu jít?

Z mé strany by to byla čirá spekulace.

Občas slýchám podiv nad tím, že tak důležitý a obtížný konkurz řídí žena, navíc na počátku kariéry.

Ale mně je pětatřicet, já zase nejsem tak mladá a začínající! Pracovala jsem dřív jako finanční ředitelka a jako krizový manažer, dělám i nějaké další konkurzy. A pro konkurz je spíš dobré, že jsem rozvedená žena, která nemá rodinu, takže se mu můžu opravdu naplno věnovat.

Dovedla jste si předem představit všechny ty – i osobní – problémy, které vám nová funkce přinese?

Když se na takovou práci chystáte, o některých problémech předem víte, jiné tušíte, o něčem nevíte dopředu nic. Já jsem už nějaké konkurzy dělala, ale přece jen toto je největší konkurz v republice, to na začátku ani nemůžete tušit, co všechno s sebou přinese i do osobního života.

Nelitujete někdy, že jste to vzala?

Mne ta práce velmi baví. Když do něčeho jdete, tak někdy i proto, abyste dosáhla vnitřního naplnění a osobního uspokojení – což tady právě cítím. A starám se jen, abych postupovala podle zákona. Směřuji k uspokojení věřitelů, abych pro ně získala maximum majetku. To je práce, za niž nesu odpovědnost.

Znamená Union banka hodně pro vaši kariéru?

Je to pro mne obrovská zkušenost, druhá taková pracovní šance se už nemusí opakovat. Mám velký rozsah úkolů – zvládnout marketing, management, vedení lidí, finančnictví, právní oblast. S každým novým úkolem přichází spousta nových poznatků. To mne právě láká a uspokojuje.

Zdroj: MF Dnes