24.10.2003

Invesmart se s ČR nedohodl, jak se vyhnout arbitráži kvůli UB

PRAHA 24. října (ČTK) – Majoritní akcionář společnosti Invesmart Paolo Catalfamo se na dnešní schůzce se zástupci ministerstva financí a České národní banky nedohodl na tom, jak ukončit spor s českou stranou ohledně zkrachovalé Union banky bez arbitráží. Invesmart zahájil arbitráž kvůli pádu Union banky, kterou vlastní. ČTK to dnes sdělil Catalfamův mluvčí Michal Donath. Ministerstvo financí informaci potvrdilo.

Invesmart odmítl celý případ české straně na dnešní schůzce prezentovat. "Přijeli jsme zbytečně," prohlásil Catalfamo. "Veškeré argumenty předložíme arbitrážnímu tribunálu, nikoli na jednání, které má vést k mimoarbitrážnímu smíru," dodal.

"Na dnešní schůzce nebyla dosažena dohoda ani pokrok v jednání," potvrdil mluvčí MF Marek Zeman. Nevyloučil, že se budou konat další jednání. "Pokud česká strana prokáže jednoznačně vůli k dosažení dohody, jsme k ní určitě připraveni," podotkl Catalfamo.

Invesmart a jeho 98procentní akcionář Catalfamo počátkem srpna oznámili, že proti ČR formálně zahájili dvě arbitráže kvůli pádu Union banky. "Základem nároku žalobců je nespravedlivé a diskriminační jednání a zničení jejich investice postupem ministerstva financí a České národní banky," informoval mediální zástupce Invesmartu.

ČNB ani ministerstvo financí ale za pád banky necítí odpovědnost. Také podle zprávy parlamentní vyšetřovací komise za něj mohou především bývalí manažeři Union banky.

Invesmart nesouhlasí především s prohlášením likvidace a následným konkurzem Union banky. Podle dřívějších informací chce po České republice za svou investici požadovat náhradu deset miliard korun.

"Nevidíme argumenty, na kterých může Invesmart svůj arbitrážní spor založit. V případě zahájení arbitráže jsme přesvědčeni, že pozice České republiky je velmi silná," uvedlo tehdy MF.

Invesmart a Catalfamo se na stát obrátili na základě dohod o vzájemné ochraně investic, které Česká republika a bývalá federace uzavřela s Nizozemskem a Itálií. Po doručení oznámení začala běžet šestiměsíční lhůta, během které se obě strany mohou dohodnout na řešení sporu. Pokud se nedohodnou, bude ustaven arbitrážní tribunál.

Společnost Invesmart vstoupila do Union banky v loňském roce, finanční ústav ale letos v únoru zkrachoval. Invesmart se snažil pád banky vyřešit soudním vyrovnáním, při němž klientům sliboval výnos nad rámec pojištěných vkladů. Soud ale nakonec rozhodl o prohlášení konkurzu.

Česká republika v poslední době stále častěji čelí hrozbě arbitráží. V nejznámějším sporu stát prohrál se společností CME a musel za její zmařenou investici zaplatit více než deset miliard korun. Nyní se koná arbitráž se společností Nomura kvůli bývalé Investiční a Poštovní bance.

Zdroj: ČTK