9.12.2003

Policie chce v lednu vyslechnout bankéře Catalfama k Union bance

PRAHA 9. prosince (ČTK) – Italský bankéř, spoluvlastník zkrachovalé Union banky Paolo Catalfamo, má koncem ledna přiletět do Prahy k policejnímu výslechu. Je totiž jedním ze svědků v kauze soudce Krajského soudu v Ústí nad Labem Jiřího Berky, který je v souvislosti s Union bankou obviněn ze zneužití pravomoci veřejného činitele. "Výslech je naplánován na 27. ledna," řekl dnes ČTK Berkův obhájce Jiří Císař.

Catalfamo pojede k výslechu do Prahy již podruhé. Minulý čtvrtek sice pět hodin vypovídal, ale kvůli výpadku elektrického proudu a tím i počítače, do kterého se záznam z výslechu zapisoval, se výslech bude muset asi celý opakovat. O nepodařeném výslechu bankéře informovala v pátek televize Nova. Mluvčí policejního prezidia Jiří Vokuš televizi tehdy ale řekl, že se záznam podařilo zachovat a chybí již jen Catalfamův podpis.

"Podle policejní zprávy, kterou já mám k dispozici, není pětihodinový výslech zadokumentován," uvedl dnes Císař. I kdyby se však policii podařilo zpětně záznam nalézt, právník pochybuje, že by Catalfamo jenom přijel podepsat něco, co řekl před dvěma měsíci. "Bude se to muset opakovat," dodal Císař.

V souvislosti s Union bankou policie vyšetřuje dvě kauzy. Kvůli podezřelému konkurzu na banku je stíhán Berka, pražská policie zase obvinila trojici mužů v čele s příbramským fotbalovým bossem Jaroslavem Starkou, že údajně počátkem dubna unesli a jeden den drželi šéfa Union Group Giuseppe Roselliho. V obou případech policie potřebuje vyslechnout jak Roselliho, tak Catalfama.

Oba muži před časem požádali ministra vnitra Stanislava Grosse, aby jim vysvětlil průtahy ve vyšetřování trestných činů v souvislosti s dubnovým krachem Union banky. Vzhledem k tomu, že se oba zdržují v Itálii, požádali policisté cestou právní pomoci o spolupráci italské kolegy.

Berka rozhodl o konkurzu Union banky 31. března v nezvykle krátkém termínu. Když vyšlo najevo, že rozhodoval na základě padělaných dokumentů, o tři dny později konkurz zrušil. Řekl tehdy, že byl sám uveden v omyl. Padělán byl podle něj notářský zápis o mimořádné valné hromadě Union banky.

Policie dále zahájila vyšetřovací kroky proti neznámému pachateli pro podezření z podvodu, poškozování cizích práv a pomluvy. Činů se pachatel údajně dopustil tím, že při podání návrhu na konkurz společnosti Česká revitalizační alias Union banka předložil falešnou plnou moc.

Zdroj: ČTK