26.1.2004

Bankéř Catalfamo se omluvil z výslechu k Union bance

PRAHA 26. ledna (ČTK) – Italský bankéř, spoluvlastník zkrachovalé Union banky Paolo Catalfamo, se omluvil z úterního policejního výslechu. "Setrvává prý v zahraničí a požádal o přeložení termínu, " řekla dnes ČTK státní zástupkyně. Catalfamo je jedním ze svědků v kauze soudce Krajského soudu v Ústí nad Labem Jiřího Berky, který je v souvislosti s Union bankou obviněn ze zneužití pravomoci veřejného činitele.

Catalfamo už jednou u výslechu v Praze byl začátkem prosince. Pět hodin vypovídal, ale kvůli výpadku elektrického proudu a tím i počítače, do kterého se záznam z výslechu zapisoval, se výslech bude muset asi celý opakovat.

V souvislosti s Union bankou policie vyšetřuje dvě kauzy. Kvůli podezřelému konkurzu na banku je stíhán Berka, pražská policie zase obvinila trojici mužů v čele s příbramským fotbalovým bossem Jaroslavem Starkou, že údajně počátkem dubna unesli a jeden den drželi šéfa Union Group Giuseppe Roselliho. V obou případech policie potřebuje vyslechnout jak Roselliho, tak Catalfama. Oba muži před časem požádali ministra vnitra Stanislava Grosse, aby jim vysvětlil průtahy ve vyšetřování trestných činů v souvislosti s dubnovým krachem Union banky. Vzhledem k tomu, že se oba zdržují v Itálii, požádali policisté cestou právní pomoci o spolupráci italské kolegy.

Berka rozhodl o konkurzu Union banky loni 31. března v nezvykle krátkém termínu. Když vyšlo najevo, že rozhodoval na základě padělaných dokumentů, o tři dny později konkurz zrušil. Řekl tehdy, že byl sám uveden v omyl. Padělán byl podle něj notářský zápis o mimořádné valné hromadě Union banky. Podle žalobkyně se nyní prověřuje v souvislosti s Berkou a Union bankou dalších deset konkurzních řízení. Vrchní státní zastupitelství v Praze již dříve potvrdilo, že policie prošetřuje i další Berkovy podezřelé verdikty, například v případech Báňské stavby Most, Zbrojovka Brno, ZKV Klášterec nad Ohří, Krušnohorské strojírny Komořany a Stavební společnost Ralsko.

"Čeká se na znalecké posudky, zatím jsou hotovy dva," uvedla dnes státní zástupkyně. Znalci zkoumají, zda podniky, které Berka poslal do konkurzu stejným způsobem jako Union banku, byly skutečně v úpadku, jaké byly hodnoty podniků, zda byly zpeněženy tak, jak měly, a zda z nich nebyl odčerpáván majetek.

Policie dále zahájila vyšetřování proti neznámému pachateli pro podezření z podvodu, poškozování cizích práv a pomluvy. Činů se pachatel údajně dopustil tím, že při podání návrhu na konkurz společnosti Česká revitalizační alias Union banka předložil falešnou plnou moc.

Zdroj: ČTK