28.6.2004

Správkyně UB částečně neuznala jednu pohledávku, ostatní ano

OSTRAVA 28. června (ČTK) – Částku 12,837 miliardy korun z přihlášených 12,926 miliardy uznala konkurzní správkyně Union banky na druhém přezkumném jednání, které se dnes uskutečnilo u ostravského krajského soudu.

Rozdíl je dán částečným popřením pohledávky největšího věřitele banky, Fondu pojištění vkladů (FPV), která byla nadhodnocená, řekl dnes ČTK mluvčí banky Oldřich Babický.

"Fond svoji pohledávku přihlásil již loni v červnu z opatrnosti ve větším objemu z toho důvodu, že nemohl vědět, jaké výše pohledávka dosáhne po roce," dodal. Pohledávky fondu se totiž podle mluvčího v čase mění v závislosti například na reklamacích. Union banka proto podle něj pravidelně výši svých závazků opravuje. FPV přihlásil pohledávku 12,5 miliardy korun.

Celkem bylo podle mluvčího do druhého přezkumného jednání Union banky přihlášeno 4895 pohledávek. K jednání se dostavili tři věřitelé, ani jeden nevyužil možnost popřít pohledávku jiného věřitele. Podobně nepopřel žádnou pohledávku ani likvidátor Union banky, dodal Babický.

Na přezkumném jednání mají věřitelé možnost sdělit soudu, které pohledávky jiných věřitelů popírají a z jakého důvodu. První přezkumné jednání Union banky se uskutečnilo v únoru, kdy správkyně uznala 67.300 oprávněných přihlášek. Poslední, třetí přezkumné jednání je naplánováno na druhou polovinu října a bude do něj zařazeno kolem 2500 pohledávek. Po jeho skončení tak bude přezkoumáno všech zhruba 75.000 pohledávek.

V Union bance, která zkrachovala loni v květnu, uvízly vklady 130.000 klientů. K soudu více než 75 000 z nich přihlásilo pohledávky přesahující 17,4 miliardy korun. V bance zbyl majetek za více než osm miliard.

Zdroj: ČTK